Babka z białek z bakaliami
Babka z białek z bakaliami
2020-11-23
Wegański lukier królewski do domku z piernika oraz zdobienia ciastek
Wegański lukier królewski do domku z piernika i zdobienia ciastek
2020-12-01
Pyszne kruche rogaliki cynamonowe z jabłkami i rodzynkami - w domu od razu zapachniało świętami ;)

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 3 żółtka
  • 200 g masła (schłodzonego)
  • 65 g cukru pudru (pół szklanki o pojemności 200 ml)
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • opcjonalnie: skórka starta z 1 cytryny
  • 2 duże jabłka lub 3 małe
  • dodatkowo 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 garści rodzynek
  • 1 jajko do posmarowania
  • parę łyżeczek cukru do posypania

Przygotowanie

kruchych rogalików z jabłkami

1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę (ja używam silikonowych). Dobrze schłodzone masło pokroić na kawałeczki. W mące zrobić wgłębienie i dodać do niego pokrojone masło, żółtka, cukier waniliowy, 65 g cukru pudru, śmietanę oraz skórkę z cytryny (opcjonalnie).
2
Do wyrabiania kruchego ciasta na początkowym etapie przydaje się siekacz (rozdrabniacz) do ciast, którym należy siekać i mieszać razem składniki. Następnie dobrze wymieszaną masę należy ugniatać palcami, aż ciasto zrobi się jednolite i gładkie (jeżeli nie posiadasz siekacza, od początku ugniataj ciasto palcami). Masę można podzielić na kilka części i ugniatać po kolei, żeby było łatwiej, a później połączyć całość w jedną kulę. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą (lub włożyć do miski i przykryć) i schować do lodówki na ok. 30 minut.
3
W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na 16 grubych plastrów (łącznie).
4
Schłodzone ciasto rozwałkować na dość cienki placek o średnicy ok. 42 cm. 2 łyżeczki cukru pudru wymieszać z cynamonem i posypać na placek, a następnie rozetrzeć delikatnie dłonią, by równomiernie rozłożyć. Placek podzielić na krzyż (na 4 równe części), a następnie każdą cześć na kolejne cztery kawałki. Łącznie ma powstać 16 trójkątów (ja do krojenia ciasta używam radełka do pizzy).
5
Na podstawie każdego trójkąta ułożyć plaster jabłka, a przed nim kilka rodzynek. Zawijać dość ciasno w kierunku wierzchołka. Krawędzie rogalików można delikatnie docisnąć do siebie, ale nie jest to konieczne. Czubki rogalików natomiast docisnąć placem do ciasta, żeby rogaliki nie rozpadały się w trakcie pieczenia.
6
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko ubijać przez chwilę widelcem, a następnie posmarować nim rogaliki. Górę rogalików posypać cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez ok. 20-25 minut do zarumienienia. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.