Kruche ciastka maślane na Halloween
Kruche ciastka maślane na Halloween (duszki i pajęczyny)
30 października 2020
Pizza hawajska z automatu do chleba
Pizza hawajska z automatu do chleba
4 listopada 2020
Urocze, mocno czekoladowe, wilgotne babeczki z solonym karmelem i kremem czekoladowym. Z pewnością zachwycą Twoich gości :) Możesz je upiec w foremkach standardowej wielkości lub przyrządzić zalotne mini babeczki. Tak czy siak będą cieszyć oko i podniebienie!

Składniki na ciasto:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 6 czubatych łyżek kakao
  • 180 ml gorącej czarnej kawy (może być Inka)
  • 150 g cukru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem czekoladowy:

  • 120 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady deserowej (można zastąpić gorzką)
  • 2 dość czubate łyżki cukru
  • 30 g masła
  • 130 ml śmietanki 30% + 2-4 łyżeczki w zapasie

Dodatkowo:


Przygotowanie

1
Przygotować słony karmel według niżej podanego przepisu (kliknij w obrazek). Karmel można przygotować dzień wcześniej lub nawet z dużo większym wyprzedzeniem.
 
2
W dość wysokim naczyniu wymieszać gorącą kawę, czekoladę i kakao. Mieszać dokładnie, aż czekolada się rozpuści, a masa zyska jednolitą gładką konsystencję. Wtedy odstawić na ok. 10 minut do wystudzenia.
3
Masło w temperaturze pokojowej ubijać z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać jedno jajko i przez chwilę miksować. Następnie wbić drugie jajko i ubijać, aż masa zyska białawy kolor i pulchną kremową konsystencję.
4
Dodać przestudzoną masę kawowo-czekoladową i dokładnie wymieszać. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
5
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i wylać do nich ciasto. W przypadku mini babeczek ustawić papilotki na blaszce z piekarnika. Piec w nagrzanym piekarniku na środkowej półce, grzanie góra-dół, w temperaturze 180 stopni przez ok. 18-25 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce.
6
PRZYGOTOWANIE KREMU: czekoladę drobno pokroić, zetrzeć na tarce o średnich oczkach lub rozdrobnić obieraczką do warzyw. W rondelku wymieszać śmietankę z cukrem i podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści, a śmietanka zrobi się ciepła. Uważać, by nie dopuścić do zagotowania śmietanki.
7
Gdy cukier się rozpuści, wyłączyć ogień i dodać rozdrobioną czekoladę. Odstawić na jedną minutę, a następnie dokładnie wymieszać łyżką.
8
Dodać masło, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. Jeśli podczas studzenia krem za bardzo stwardnieje, dodać parę dodatkowych łyżeczek śmietanki i dokładnie wymieszać.
9
Gdy babeczki całkiem wystygną, wydrążyć łyżeczką lub np. szeroką słomką do napojów dość głęboką dziurkę na środku każdej babeczki. Uważać, by nie przebić dna. Dziurki wypełnić do samej góry solonym karmelem, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego.
10
Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy krem czekoladowy i nakładać na babeczki. Wierzch babeczek można posypać spożywczym brokatem, cukrowymi perełkami lub innymi ozdobami. Jeżeli babeczki nie zostaną w całości spożyte pierwszego dnia, schować je na noc do lodówki. Przed ponownym podaniem potrzymać godzinę lub dwie w temperaturze pokojowej, żeby karmel i krem zdążyły się ogrzać. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.