Kruche babeczki z kremem czekoladowo-wiśniowym na Wielkanoc
Kruche babeczki z kremem czekoladowo-wiśniowym na Wielkanoc
2021-04-01
Sernik na zimno z pianką brzoskwiniową
Sernik na zimno z pianką brzoskwiniową
2021-04-06
Nasze ulubione muffinki bananowe tym razem w postaci wielkanocnych babeczek do koszyczka. Prosty i sprawdzony przepis na szybkie i pyszne babeczki na święta i na co dzień :)

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany (mogą być całe brązowe)
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 10 kropli aromatu waniliowego
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Przygotowanie

bananowych babeczek na Wielkanoc do koszyczka

1
Banany rozgnieść widelcem na gładką papkę. Mąkę wymieszać z solą i sodą.
2
Cukier, olej i jajka ubijać przeze kilka minut mikserem na wysokich obrotach. Dodać rozgniecione banany, mąkę wymieszaną z sodą i solą oraz aromat waniliowy. Ubijać mikserem do gładkiej masy.
3
Silikonowe foremki wypełnić masą do 2/3 lub maksymalnie 3/4 wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku, grzanie góra-dół, w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia potrzymać jeszcze przez ok. 5 minut w piekarniku, o ile babeczki nie przyrumieniły się za bardzo.
4
Następnie studzić babeczki na kratce. W przypadku silikonowych foremek wyciągnąć z nich babeczki, gdy lekko przestygną lub poczekać, aż całkiem wystygną (wówczas najłatwiej je wyjąć).
5
Wystudzone babeczki można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem czy polewą. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.