Jak ugotować kukurydzę, aby była smaczna
Jak ugotować kukurydzę, aby była smaczna?
2021-08-29
Sernik ze śliwkami podawany na ciepło
Sernik ze śliwkami podawany na ciepło
2021-09-01
Powidła śliwkowe z melonem
Śliwki i melon w jednym słoiku to bardzo zgrany duet :) Serdecznie polecam wypróbowanie powideł śliwkowych z dodatkiem melona!

Składniki na powidła śliwkowe z melonem:

  • 1 kg śliwek (żółtych lub fioletowych)
  • 400 g melona np. Galia (waga przed obraniem i wydrążeniem)
  • 500 g cukru

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Do powideł należy używać dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików oraz zakrętek.

  • Słoiki i zakrętki nie muszą być nowe (mogą być wielokrotnie używane), jednak nie mogą być uszkodzone.

  • Nakładając powidła do słoików należy zostawić ok. 1-3 cm (w zależności od wielkości słoika) wolnego miejsca u góry.

  • Przygotowanie

    Powidła śliwkowe z melonem

    1
    Śliwki dokładnie umyć i lekko osuszyć. Następnie pokroić na połówki i usunąć pestki. Włożyć do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem i potrząsnąć lekko garnkiem na boki, żeby lepiej rozprowadzić cukier. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc (zostawiam w temperaturze pokojowej).
    2
    Na drugi dzień obrać melona ze skórki i usunąć miąższ z pestkami ze środka. Następnie pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka ze śliwkami i lekko zamieszać drewnianą łyżką.
    3
    Gotować na słabym ogniu co jakiś czas mieszając (delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką) przez ok. 60 minut.
    4
    Słoiki i zakrętki zalać na kilka minut wrzącą wodą, a następnie osuszyć (w przypadku półlitrowych słoików będą potrzebne 3 sztuki). Gorący dżem ze śliwek i melona przekładać do wyparzonych słoików (zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca u góry) i szczelnie zakręcać nakrętki. Słoiki ustawiać do góry dnem na blacie kuchennym (na macie silikonowej lub ręczniku) i zostawić tak na całą dobę.
    5
    Następnie powycierać słoiki wilgotną ściereczką, jeżeli się lepią od dżemu, i odłożyć w ciemne i chłodne miejsce. Po otwarciu przechowywać powidła w lodówce. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.