Sałatka z buraczków, groszku i jajek
Buraczki z groszkiem i jajkiem
8 grudnia 2019
Dip chrzanowy
Dip chrzanowy
9 grudnia 2019

Składniki na ciasto:

  • 250 ml wody
  • 1 jajko
  • 480 g mąki pszennej typ 650 (lub 450 czy 550)
  • dodatkowo 80 g mąki do sparzenia
  • półtorej łyżki oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki wódki


  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia

Składniki na mięsne nadzienie:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml kefiru
  • 5 łyżek zimnej wody lub rosołu
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek

Przygotowanie

1
Przygotowanie ciasta parzonego: wodę zagotować razem z olejem i solą. Do wrzątku wsypać szybkim ruchem 80 g mąki i energicznie mieszać. Wyłączyć ogień. Mieszać dalej aż masa stanie jednolita i gładka, bez żadnych grudek. Odstawić do wystudzenia.
2
Przygotowanie farszu: cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Do mięsa mielonego dodać cebulę, czosnek, trochę majeranku, soli i pieprzu, wlać kefir oraz 5 łyżek wody i wszystko dobrze wymieszać. Powstała masa będzie dość płynna, dzięki temu po rozgryzieniu czebureka ze środka będzie wypływał pyszny rosołek. Przykryć masę i odstawić.
3
Do przestudzonego ciasta wbić jajko i dobrze wymieszać. Wlać wódkę, wsypać pozostałą mąkę i bardzo dobrze ugnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. godzinę do lodówki.
4
Ciasto po wyjęciu z lodówki ugniatać przez chwilę, podzielić na 10 części i cieniutko rozwałkować na placek o średnicy ok. 20-22 cm. Nakładać farsz, spłaszczyć go trochę i mocno zlepić brzegi placka palcami. Docisnąć brzegi widelcem.
5
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Smażyć pojedynczo lub po 2 sztuki z obu stron do zrumienienia. Nie wyciągać czebureków zbyt szybko, żeby mięso zdążyło się ugotować. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe czebureki można podawać z sosem, np. czosnkowym lub chrzanowym. Na imprezę jako przekąskę można zrobić mini czebureki (to samo, tylko w mniejszym rozmiarze). Smacznego!

Dip chrzanowy


Czebureki możesz podać z dipem chrzanowym

Sos czosnkowy


Wypróbuj także sos czosnkowy

Komentarze są wyłączone.