Soczysta szynka pieczona w rękawie
Soczysta szynka pieczona w rękawie
2021-05-15
Pizza hawajska
Pizza hawajska
2021-05-19
Ciekawy deser z galaretką mleczną i ananasową, biszkoptami oraz rodzynkami. Słodki, a zarazem orzeźwiający. Idealny na nadchodzący sezon letni!

Składniki:

  • 1 puszka ananasa w plastrach (ok. 565 g, syrop z puszki również będzie potrzebny)
  • 150 g podłużnych biszkoptów
  • 150 g masy krówkowej kajmak
  • 70 g masła w temperaturze pokojowej
  • półtorej łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja używam Inki)
  • 100 ml wody
  • duża garść rodzynek
  • opcjonalnie: 30 ml Amaretto, brandy lub słodkiej nalewki owocowej
  • 600 ml mleka (np. 1,5%)
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 kropli aromatu waniliowego

Przygotowanie

deseru ananasowego z kremem kajmakowym

1
Do kubka nalać 100 ml mleka (zimnego lub w temperaturze pokojowej), wsypać 6 łyżeczek żelatyny i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do napęcznienia. Pod koniec tego czasu w niedużym garnku zagotować 1 szklankę wody. Następnie zmniejszyć ogień, na garnek nałożyć sitko w taki sposób, żeby gotująca się woda nie sięgała dna sitka. jeżeli woda będzie nachodzić na sitko, wylać trochę, by sitko znajdowało się nad wodą. Do sitka wstawić kubek z napęczniałą żelatyną. Podgrzewać na parze co chwilę mieszając łyżeczką do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Może to zająć kilka minut.
2
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia. Powolnym strumieniem wlać do gorącego mleka rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Dodać aromat waniliowy. Przelać do zimnego naczynia i zostawić do wystudzenia.
3
Otworzyć puszkę z ananasem, syrop odlać do szklanki (będzie potrzebny), a plastry ananasa odsączyć na sitku. Pozostałe 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 50 ml syropu z puszki. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 7 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić na parze w taki sam sposób, jak żelatynę w mleku (punkt 1).
4
W osobnym rondelku podgrzać pozostały syrop z puszki, aż zrobi się gorący, ale nie wrzący. Rozpuszczoną żelatynę przelać cienkim strumieniem do gorącego syropu. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
5
Kawę rozpuścić w 100 ml przegotowanej wody (nie musi być gorąca). Dodać alkohol (opcjonalnie). Biszkopty ułożyć na talerzu lub blaszce i nasączyć wystudzoną kawą. Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem na białą, puszystą masę. Dodać masę kajmakową i ubijać krótko mikserem na wysokich obrotach do połączenia składników.
6
Gdy mleczna galaretka lekko stężeje, do pucharków wkładać po jednym nasączonym biszkopcie, pokruszonym na kawałeczki, 2 łyżeczki kremu kajmakowego, rodzynki, białą tężejącą galaretkę, kolejne pokruszone biszkopty, rodzynki, resztę kremu kajmakowego i biszkoptów. Galaretkę z syropu ananasowego wymieszać łyżeczką i układać na biszkopty. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny do całkowitego stężenia.
7
Plastry ananasa przecinać z jednej strony i nakładać na krawędź pucharka. Ja dodatkowo ozdobiłam deserki kandyzowanymi jabłuszkami rajskimi. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.