Sałatka z paluszkami surimi i ryżem
Sałatka z paluszkami surimi i ryżem
2021-01-10
Makowa choinka z ciasta francuskiego z lukrem cytrynowym
Makowa choinka z ciasta francuskiego z lukrem cytrynowym
2021-01-12
Czekoladowe, puszyste, a zarazem wilgotne muffinki bardzo przypadły do gustu moim dzieciom. Babeczki znikały jedna po drugiej, a ja zostałam zarzucona pytaniami, kiedy upiekę następne, gdyż "mamo, one są taaaakie pyszne!" :)

Składniki na muffinki:

  • 160 ml wody (gorącej)
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 4 łyżki kakao (niezbyt czubate)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na lukier cytrynowy:

  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka gorącej wody
  • ok. 2/3 szklanki cukru pudru
  • opcjonalnie: barwniki spożywcze

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

muffinek czekoladowych z lukrem cytrynowym

1
Wodę zagotować, przelać do kubeczka i odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka ubijać mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, przez kilka minut aż masa podwoi objętość i będzie dość puszysta. Następnie dalej miksując wlewać powoli olej.
2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać do masy z jajek i wymieszać dokładnie łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
3
Dalej mieszając wlewać cienkim strumieniem gorącą wodę. Masa powinna wyjść dość rzadka.
4
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami lub użyć silikonowych foremek. Wypełnić je masą do 2/3 lub maksymalnie 3/4 wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185 stopni z termoobiegiem przez ok. 20-28 minut do tzw. suchego patyczka.
5
Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 15 minut, a następnie wyciągnąć i ustawić na kratce.
6
PRZYGOTOWANIE LUKRU: Cukier puder przesiać do miseczki. Dodać sok z cytryny oraz gorącą wodę. Ucierać łyżką przez ok. 4 minuty, aż lukier stanie się całkiem gładki i połyskujący. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka, dodać więcej cukru pudru i ponownie ucierać przez 2-3 minuty. Z kolei jeśli lukier będzie zbyt gęsty, dodać odrobinkę gorącej wody i przez chwilę ucierać.
7
Lukier można podzielić na 2-3 części i dodać odrobinę barwnika spożywczego. Udekorować muffinki i odstawić na chwilę, żeby lukier zastygł. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.