Pieczywo ziołowe z grilla (z serem lub bez)
Pieczywo ziołowe z grilla (z serem lub bez)
11 maja 2020
Zielona surówka – moc witamin
Zielona surówka – moc witamin
13 maja 2020

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g płatków owsianych (ok. 9 łyżek)
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 7 g drożdży instant lub świeżych
  • 300 ml mleka
  • 50 ml wody
  • pół garści otrębów owsianych
  • pół garści otrębów żytnich
  • garść słonecznika
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • jajko do posmarowania
  • opcjonalnie: po 1 łyżce maku, sezamu, czarnuszki do posypania

Przygotowanie

1
Drożdże (świeże) wymieszać z cukrem i ciepłym (letnim) mlekiem. Odstawić na 15 minut. W przypadku drożdży suchych przejść od razu do punktu 2.
2
Do miski wsypać mąkę pszenną, płatki owsiane, mąkę żytnią, sól, miękkie masło, otręby owsiane i żytnie, słonecznik, wodę, zaczyn drożdżowy (lub drożdże suche oraz mleko w przypadku drożdży instant). Wszystko razem miksować przez ok. 5-7 minut przy użyciu końcówek do miksowania pieczywa (spiralne haki) lub wyrobić ręcznie. Mieszankę zostawić na ok. 50 minut do podrośnięcia.
3
Posmarować ręce odrobiną oliwy lub oleju (żeby ciasto nie kleiło się do rąk) i uformować z podrośniętego ciasta 8 lekko spłaszczonych kulek. Układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest dość płynne, bułki będą lekko się rozłazić (dzięki temu jednak po upieczeniu nie będą suche). Odstawić na ok. 30 minut do podrośnięcia.
4
Po tym czasie posmarować wierzch bułek roztrzepanym jajkiem, poprawić palcami kształt, jeśli bułeczki za bardzo się rozlezą. Posypać sezamem, makiem lub czarnuszką (opcjonalnie).
5
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 195 stopni z termoobiegiem przez ok. 20-30 minut do lekkiego zarumienienia. Studzić na kratce. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.