Bułki pszenne
Bułki pszenne (drożdże instant)
5 grudnia 2019
Pałeczki do chrupania
Pałeczki do chrupania
6 grudnia 2019

Bułki pszenne (drożdże świeże)

Bułki pszenne

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 650 (ewentualnie 450)
  • 140 ml wody
  • 140 ml mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

1
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Do wysokiego naczynia wlać ciepłe (letnie) mleko, wsypać 2 łyżki mąki i drożdże. Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do rośnięcia.
2
Pozostałą mąkę przesiać przez sitko do miski. Dodać sól, wodę oraz rozczyn drożdżowy i wymieszać. Po chwili wlać oliwę. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z końcówkami do pieczywa (spiralne haki) przez kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do rośnięcia.
3
Na oprószonej mąką lub wysmarowanej odrobiną oleju stolnicy uformować z ciasta wałek. Podzielić go na 10 części zaczynając od środka i krojąc 5 części w lewo i 5 w prawo (lub na 8 części, jeśli chcesz otrzymać większe bułeczki). Każdą część formować w kuleczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 30-40 minut.
4
Podrośnięte bułeczki delikatnie spłaszczyć i naciąć mocno nożem (można naciąć wzdłuż lub na krzyż, jak kto woli). Bułeczki oklapną, ale podczas pieczenia znów podrosną.
5
Piec w nagrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.