Pączki z kremem kajmakowym
Pączki z kremem kajmakowym
2021-01-20
Oponki serowe
Oponki serowe
2021-01-24
Kolejna bardzo szybka i prosta propozycja na smaczną przekąskę, śniadanie lub kolację. Zobacz, jak łatwo przygotować paluszki surimi w panierce z mąki kukurydzianej oraz sos czosnkowy, który idealnie do nich pasuje :)

Składniki:

  • 8 paluszków surimi (ok. 125 g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej drobno mielonej
  • 1,5 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki

Składniki na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • pół łyżki śmietany 12 lub 18%
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

paluszków surimi w panierce kukurydzianej

1
PRZYGOTOWANIE SOSU: majonez i śmietanę przełożyć do miseczki. Czosnek wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na małej tarce. Wszystko razem wymieszać i na chwilę odstawić.
2
Do osobnej miseczki wbić jajko, mąkę pszenną i kukurydzianą, majonez, paprykę słodką i sól. Dokładnie wymieszać widelcem na jednolitą, gęstą masę. Paluszki surimi przekroić wzdłuż na dwie części i obtaczać w panierce (jeżeli paluszki były zamrożone, należy je najpierw rozmrozić).
3
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Paluszki smażyć przez parę minut z obu stron na złoty kolor. Gotowe paluszki układać na chwilę na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
4
Podawać najlepiej na ciepło razem z sosem czosnkowym. Do panierowanych paluszków świetnie pasują świeże pomidory. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.