Składanie (odgazowanie) ciasta drożdżowego

Wyrastanie ciasta drożdżowego w piekarniku
2019-12-04
Bułki mleczne ze słonecznkiem
Bułki mleczne (z dodatkiem drożdży świeżych)
2019-12-04
Ciasto drożdżowe na placek, chleb czy bułeczki przed wypiekiem należałoby odgazować. W tym celu można uderzyć ciasto pięścią, jednak lepszą metodą jest składanie ciasta. W ten sposób odgazowujemy ciasto, wyrównujemy jego temperaturę oraz rozciągamy pasma glutenu, co korzystnie wpływa na strukturę przyszłego wypieku.

Składanie ciasta drożdżowego

1
Do składania ciasta przystępujemy po jego zagnieceniu i wyrośnięciu. Ciasto powinno mieć odpowiednio gęstą konsystencję, by dało się je poskładać. Nie składamy rzadkich ciast.
2
Posyp stolnicę/blat odrobiną mąki, żeby ciasto się do niego nie kleiło. Ręce posmaruj delikatnie oliwą lub olejem. Połóż ciasto na blacie i spłaszcz dłonią. Rozciągnij ostrożnie ciasto łapiąc za lewą połowę i ciągnąć delikatnie w bok. Następnie zawiń ciasto do środka i rozciągnij w identyczny sposób prawy bok.
3
Pociągnij ciasto do góry, zawiń do środka, a następnie pociągnij w dół i też zawiń do środka. Ponownie spłaszcz dłonią i powtórz czynność rozciągania i składania jeszcze parę razy.
4
Tak przygotowane ciasto jest gotowe do dalszej obróbki, np. formowania bochenka chleba czy bułeczek, które następnie zostawiamy do ponownego wyrastania (drugi etap wyrastania). Udanych wypieków!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.