Wyrastanie ciasta drożdżowego w piekarniku
4 grudnia 2019
Bułki mleczne ze słonecznkiem
Bułki mleczne (z dodatkiem drożdży świeżych)
4 grudnia 2019
Ciasto drożdżowe na placek, chleb czy bułeczki przed wypiekiem należałoby odgazować. W tym celu można uderzyć ciasto pięścią, jednak lepszą metodą jest składanie ciasta. W ten sposób odgazowujemy ciasto, wyrównujemy jego temperaturę oraz rozciągamy pasma glutenu, co korzystnie wpływa na strukturę przyszłego wypieku.

Przygotowanie

1
Do składania ciasta przystępujemy po jego zagnieceniu i wyrośnięciu. Ciasto powinno mieć odpowiednio gęstą konsystencję, by dało się je poskładać. Nie składamy rzadkich ciast.
2
Posyp stolnicę/blat odrobiną mąki, żeby ciasto się do niego nie kleiło. Ręce posmaruj delikatnie oliwą lub olejem. Połóż ciasto na blacie i spłaszcz dłonią. Rozciągnij ostrożnie ciasto łapiąc za lewą połowę i ciągnąć delikatnie w bok. Następnie zawiń ciasto do środka i rozciągnij w identyczny sposób prawy bok.
3
Pociągnij ciasto do góry, zawiń do środka, a następnie pociągnij w dół i też zawiń do środka. Ponownie spłaszcz dłonią i powtórz czynność rozciągania i składania jeszcze parę razy.
4
Tak przygotowane ciasto jest gotowe do dalszej obróbki, np. formowania bochenka chleba czy bułeczek, które następnie zostawiamy do ponownego wyrastania (drugi etap wyrastania). Udanych wypieków!

Komentarze są wyłączone.