Wyrastanie ciasta drożdżowego w piekarniku
4 grudnia 2019
Zarumienione bułeczki mleczne
Bułki mleczne (z dodatkiem drożdży świeżych)
4 grudnia 2019

Składanie (odgazowanie) ciasta drożdżowego

Składanie ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe przed wypiekiem należy odgazować. W tym celu można uderzyć ciasto pięścią, jednak lepszą metodą jest składanie ciasta. W ten sposób odgazowujemy ciasto, wyrównujemy jego temperaturę oraz rozciągamy pasma glutenu, co korzystnie wpływa na strukturę przyszłego wypieku.

Przystępując do składania, posyp stolnicę/blat odrobiną mąki, żeby ciasto się do niego nie kleiło, ręce zaś warto posmarować delikatnie oliwą lub olejem. Rozciągnij ostrożnie bok ciasta i zawiń do środka, następnie rozciągnij drugi bok i nałóż na poprzedni. Powtórz kilka razy.

Komentarze są wyłączone.