Szybkie placki z jabłkami
Szybkie placki z jabłkami
2020-10-09
Wilgotne muffinki czekoladowe z cukinią
Wilgotne muffinki czekoladowe z cukinią
2020-10-12
Kotlety z kurczaka w panierce z mąki kukurydzianej
Pyszne kotleciki z piersi kurczaka w panierce z mąki kukurydzianej. Lubią je dzieci i dorośli. Kotlety można podać z sałatką jarzynową lub frytkami i surówką. Wyśmienicie smakują również z ryżem, kaszą czy ziemniakami. Polecam :)

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • ok. 20 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie

kotletów z kurczaka w panierce kukurydzianej

1
Pokroić każdy filet na 6-7 podłużnych pasków (na szerokość ok. 1-1,5 cm). Każdy pasek delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, a następnie posypać z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
2
Mąkę kukurydzianą przesypać do miseczki i wymieszać z pieprzem ziołowym. Jajko rozbełtać w osobnej miseczce. Do kolejnej miseczki wsypać połowę bułki tartej, a w miarę potrzeby uzupełniać. Kawałki kurczaka obtaczać w mące kukurydzianej, następnie zanurzać w jajku, a na koniec w bułce tartej.
3
Smażyć przez kilka minut w rozgrzanym oleju z obu stron, aż mięso zrobi się miękkie i zarumienione. Gotowe kotlety odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sałatką jarzynową, ryżem, makaronem, kaszą lub frytkami i surówką. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.