Domowe wafelki knoppers z karmelem i ryżem preparowanym
Wafelki knoppers z karmelem i ryżem preparowanym
28 grudnia 2020
Likier kawowy
Likier kawowy
3 stycznia 2021
Co można przyszykować z piersi indyka? Na przykład pyszne kotlety w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych lub mąki kukurydzianej. Do tego smaczna sałatka i obiad gotowy :)

Składniki:

  • 1 nieduża pierś z indyka
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych lub 8-10 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego

Przygotowanie

1
Pierś z indyka pokroić na niegrube kotlety. Wkładać po 2-3 kotlety do foliowej torebki i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdy kotlet posypać z obu stron solą, pieprzem i papryką.
2
Jajka rozbełtać. Dodać pieprz ziołowy oraz mleko i dobrze wymieszać. Płatki kukurydziane wsypać do dość szerokiej miseczki. Płatki można zastąpić mąką kukurydzianą lub zrobić część kotletów w panierce z płatków, a część z mąki. Do innej miseczki wsypać mąkę pszenną.
3
Kotlety wkładać pojedynczo do miseczki z mąką pszenną i dokładnie obtoczyć. Następnie zamoczyć każdy kotlet w jajku, a w ostatniej kolejności obtoczyć dokładnie w płatkach lub mące kukurydzianej. Najwygodniej obtoczyć najpierw wszystkie kotlety w mące, następnie wszystkie w jajku i na koniec wszystkie w płatkach lub mące kukurydzianej.
4
Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron, aż mięso zrobi się miękkie i ładnie zarumienione. Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.