Zapiekanka mozaika z mięsem mielonym
9 maja 2020
Bułki razowe z płatkami owsianymi
Bułki razowe z płatkami owsianymi
12 maja 2020

Składniki:

  • 1 krótka bagietka, bułka paryska lub 7 kromek chleba włoskiego
  • opcjonalnie: ok. 50-100 g sera żółtego w kostce (lub tartego)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 1/4 łyżeczki oregano*
  • 1/2 łyżeczki bazylii*
  • 1/5 łyżeczki rozmarynu*

  • * Zamiast podanych ziół możesz użyć mieszanki ziół prowansalskich lub śródziemnomorskich.

    UWAGA: jeżeli używasz świeżych ziół, zwiększ trochę proporcje.

Przygotowanie

1
Bagietkę, bułkę lub chleb pokroić na dość cienkie kromki. Oliwy wystarczy na mniej więcej 7 kromek.
2
Oliwę wymieszać z przyprawami i ziołami. Można odstawić na jakiś czas "do przegryzienia", ale nie jest to konieczne. Można również przygotować mieszankę w większych ilościach i przechowywać przez kilka dni, używać w razie potrzeby do pieczywa lub sałatek.
3
Pokrojone pieczywo ułożyć na tacce aluminiowej. Każdą kromkę posmarować mieszanką z oliwy i ziół. Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach i ułożyć na pieczywie (opcjonalnie), przykryć drugą tacką aluminiową. Jeżeli masz grilla z pokrywą, zamknij pokrywę, by ser lepiej się rozpuścił.
4
Smażyć na grillu przez ok. 10-15 minut, w zależności od ognia. Uważać, by bułki czy chleb za bardzo się nie przypaliły. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.