Gęsta gorąca czekolada ze śmietanki i kakao
Gęsta gorąca czekolada ze śmietanki i kakao
5 października 2020
Prosta sałatka owocowa
Prosta sałatka owocowa
7 października 2020
Aromatyczne ziemniaczki, pyszna łopatka i do tego fasolka szparagowa - wszystko pieczone razem. To smaczny i rozgrzewający obiad, w sam raz na zimne jesienne popołudnie ;)

Składniki:

  • ok. 700 g łopatki
  • 3 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g fasolki szparagowej (mrożonej)
  • ok. 8 ziemniaków
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • opcjonalnie ok. 10 pomidorków koktajlowych (uwaga: jeśli pomidorki są kwaskowate, nadadzą potrawie kwaśny posmak)
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki śmietany 18%


  • Dodatkowo:
  • rękaw do pieczenia

Przygotowanie

1
Mięso pokroić na plastry. Ziemniaki obrać i pokroić na nieduże kawałeczki. Wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz przyprawą do ziemniaków.
2
W kubeczku wymieszać wodę ze śmietaną. Dodać 2 płaskie łyżeczki soli, pieprz, kurkumę i słodką paprykę. Wymieszać dokładnie. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, zalać mieszanką z wody i śmietany. Przełożyć rękaw do blachy do ciast. Dodać ziemniaki, przekrojony czosnek i fasolkę szparagową. Można też dodać pomidorki koktajlowe (najlepiej, żeby były słodkie w smaku). Zamknąć rękaw.
3
Piec w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez ok. 60 minut. Następnie wyciągnąć blachę z piekarnika, odciąć ostrożnie górę rękawa i włożyć z powrotem do piekarnika. Piec przez kolejnych 10 minut w tej samej temperaturze. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.