Marynata do kurczaka
Marynata do piersi z kurczaka
6 stycznia 2020
Kotlety z kurczaka pod pierzynką
Kotleciki z kurczaka pod pierzynką
6 stycznia 2020
Stopień trudności:
średni
Czas:
przygotowanie - kilka minut;
marynowanie - min. 12 godzin;
pieczenie - ok.2-2,5 godz.

Składniki:

  • kawałek karczku - ok. 600-1200 g (w zależności od potrzeb)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • opcjonalnie:1 łyżeczka octu jabłkowego
  • zioła, w razie możliwości świeże (bazylia, rozmaryn, mięta, tymianek, kolendra)
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • półtorej łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego ze słoiczka
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej

Przygotowanie

1
Olej wlać do słoiczka lub kubka. Dodać ocet jabłkowy (opcjonalnie), zioła oraz przyprawy. Wymieszać. Dodać chrzan i musztardę, dokładnie wymieszać. Gotową marynatę wetrzeć w mięso. Do słoiczka/kubka po marynacie wlać ok. 50-70 ml wody, przepłukać i wylać do naczynia z karczkiem. Mięso obłożyć pokrojonymi ząbkami czosnku, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć folią spożywczą lub aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej na 2-3 dni.
2
Przed pieczeniem przełożyć mięso (z marynatą i wszystkimi przyprawami) do naczynia żaroodpornego lub niewielkiej blachy. Przykryć folią aluminiową lub włożyć mięso do rękawa do pieczenia, zamknąć rękaw z obu stron i nakłuć w dwóch miejscach, np. wykałaczką, by rozgrzane powietrze miało ujście.

Piec w nagrzanym piekarniku:
  • w temperaturze 210-220 stopni przez pierwsze 20 minut,
  • następnie obniżyć temperaturę do 180-185 stopni i piec przez kolejne 40-50 minut,
  • w przypadku przykrycia z folii aluminiowej, unieść ostrożnie folię i polać mięso sosem zbierającym się na dnie naczynia lub wodą (ok. pół szklanki), jeśli sosu jest bardzo mało,
  • w przypadku rękawa, delikatnie potrząsnąć parę razy rękawem, by rozprowadzić sos po mięsie.
  • 3
    Całkowity czas pieczenia zależny jest od wielkości kawałka. Po upływie ok. godziny od początku pieczenia, sprawdzaj co jakieś 15-20 minut, czy mięso jest już miękkie. Pod koniec pieczenia ściągnij folię aluminiową/rozetnij rękaw i pozwól, by wierzch mięsa delikatnie się przypiekł.

    Generalnie w przypadku karkówki pieczonej w całości przyjmuje się zasadę, że powinna to być jedna godzina na każdy kilogram mięsa w temperaturze 180 stopni (np. dwukilogramowy karczek powinno się piec przez 2 godziny). Mięsa pieczone w rękawie lub pod przykryciem z folii aluminiowej zachowują większą soczystość, ale pieką się dłużej. Jeżeli masz zaproszonych gości i zależy Ci, żeby karczek był gotowy na konkretną godzinę, wstaw mięso do piekarnika odpowiednio wcześniej (zakładając pewien zapas czasowy), a później utrzymuj w cieple.
    4
    Karczek pieczony w całości można podawać z gotowanymi ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu z sałatką (np. ziemniaczaną). Karczek dobrze się spisze zarówno w roli głównego dania, jak i zimnej przekąski. Można go także dodawać do kanapek zamiast wędlin. Smacznego!
     

    Komentarze są wyłączone.