Marynata do piersi z kurczaka
6 stycznia 2020Kotleciki z kurczaka pod pierzynką
6 stycznia 2020Aromatyczny karczek w marynacie ziołowej. Można podawać na gorąco jako główne danie (np. z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i surówką), podgryzać na zimno jako przekąskę lub dodawać do kanapek.
Czas:
przygotowanie - kilka minut; marynowanie - min. 12 godzin; pieczenie - ok.2-2,5 godz.
Składniki:
- kawałek karczku - ok. 600-1200 g (w zależności od potrzeb)
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- opcjonalnie:1 łyżeczka octu jabłkowego
- zioła, w razie możliwości świeże (bazylia, rozmaryn, mięta, tymianek, kolendra)
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta pieprzu cytrynowego
- półtorej łyżeczki soli
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 liść laurowy
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1 łyżeczka chrzanu tartego ze słoiczka
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej
1
Olej wlać do słoiczka lub kubka. Dodać ocet jabłkowy (opcjonalnie), zioła oraz przyprawy. Wymieszać. Dodać chrzan i musztardę, dokładnie wymieszać. Gotową marynatę wetrzeć w mięso. Do słoiczka/kubka po marynacie wlać ok. 50-70 ml wody, przepłukać i wylać do naczynia z karczkiem. Mięso obłożyć pokrojonymi ząbkami czosnku, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć folią spożywczą lub aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej na 2-3 dni.
2
Przed pieczeniem przełożyć mięso (z marynatą i wszystkimi przyprawami) do naczynia żaroodpornego lub niewielkiej blachy. Przykryć folią aluminiową lub włożyć mięso do rękawa do pieczenia, zamknąć rękaw z obu stron i nakłuć w dwóch miejscach, np. wykałaczką, by rozgrzane powietrze miało ujście.
Piec w nagrzanym piekarniku:
w temperaturze 210-220 stopni przez pierwsze 20 minut,następnie obniżyć temperaturę do 180-185 stopni i piec przez kolejne 40-50 minut,w przypadku przykrycia z folii aluminiowej, unieść ostrożnie folię i polać mięso sosem zbierającym się na dnie naczynia lub wodą (ok. pół szklanki), jeśli sosu jest bardzo mało,w przypadku rękawa, delikatnie potrząsnąć parę razy rękawem, by rozprowadzić sos po mięsie.3
Całkowity czas pieczenia zależny jest od wielkości kawałka. Po upływie ok. godziny od początku pieczenia, sprawdzaj co jakieś 15-20 minut, czy mięso jest już miękkie. Pod koniec pieczenia ściągnij folię aluminiową/rozetnij rękaw i pozwól, by wierzch mięsa delikatnie się przypiekł.
Generalnie w przypadku karkówki pieczonej w całości przyjmuje się zasadę, że powinna to być jedna godzina na każdy kilogram mięsa w temperaturze 180 stopni (np. dwukilogramowy karczek powinno się piec przez 2 godziny). Mięsa pieczone w rękawie lub pod przykryciem z folii aluminiowej zachowują większą soczystość, ale pieką się dłużej. Jeżeli masz zaproszonych gości i zależy Ci, żeby karczek był gotowy na konkretną godzinę, wstaw mięso do piekarnika odpowiednio wcześniej (zakładając pewien zapas czasowy), a później utrzymuj w cieple.
4
Karczek pieczony w całości można podawać z gotowanymi ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu z sałatką (np. ziemniaczaną). Karczek dobrze się spisze zarówno w roli głównego dania, jak i zimnej przekąski. Można go także dodawać do kanapek zamiast wędlin. Smacznego!