Nalewka z rajskich jabłuszek z pomarańczą, aronią i kardamonem
Nalewka z rajskich jabłuszek z pomarańczą, aronią i kardamonem
2021-02-18
Sposób na ozdobne krojenie jajek na świąteczny stół
Sposób na ozdobne krojenie jajek na świąteczny stół
2021-02-23
Lubisz faworki, ale nie masz czasu na długie wybijanie ciasta wałkiem oraz chłodzenie w lodówce? Nie ma sprawy! Oto przepis, który pozwoli Ci zaoszczędzić czas i siły ;) Jeżeli jednak masz wolną chwilę i chcesz poćwiczyć ramiona, polecam wypróbować również pasibrzuszkowe przepisy na tradycyjne faworki na bazie śmietany :D

Składniki:

  • 450 g mąki tortowej typ 450
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka zimnego masła
  • 150 ml dobrze schłodzonego jasnego piwa
  • 2 łyżki wódki lub rumu
  • butelka oleju rzepakowego do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

szybkich faworków na piwie

1
Mąkę przesiać. Dodać żółtka, piwo, wódkę, masło oraz szczyptę soli. Wszystko razem dokładnie zagnieść. Można wykorzystać do tego robot kuchenny z końcówką typu "hak" do zagniatania ciasta.
2
Dobrze wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę wysmarowaną odrobiną oleju lub posypaną mąką. Wałek również posmarować olejem lub mąką. Oderwać nieduży kawałek ciasta, a resztę schować na chwilę do lodówki. Oderwany kawałek ciasta rozwałkować na bardzo cienki placek. Najlepiej, żeby prześwitywał, dzięki temu faworki będą bardziej kruche. Wyciągnąć następny kawałek ciasta z lodówki i powtórzyć wałkowanie i wykrajanie. Korzystając z tego przepisu nie ma potrzeby wybijania ciasta wałkiem czy długiego chłodzenia w lodówce.
3
Cienko rozwałkowane ciasto kroić radełkiem na prostokąty o długości ok. 10-12 cm i szerokości ok. 3-4 cm. Każdy prostokąt naciąć radełkiem pośrodku (długość nacięcia ok. 7-8 cm). Jeden z brzegów przewlec przez nacięcie i pociągnąć. Długie faworki można przewlec dwukrotnie. Tak przygotowane faworki układać na stolnicy lub blaszce posmarowanej odrobiną oleju. Można na zmianę wykrajać ciasto i smażyć lub najpierw wykroić całe ciasto, a dopiero potem smażyć. W takim przypadku surowe faworki można przykryć ściereczką kuchenną, żeby nie wysychały.
4
Smażyć w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, po kilka sztuk w jednym czasie. Nie za dużo, żeby faworki mogły swobodnie się poruszać. Gotowe faworki układać na chwilę na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
5
Wystudzone faworki posypać cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Przechowywać najlepiej w zamkniętym pojemniku lub pod przykryciem.
6
Powyższy przepis jest zdecydowanie szybszy od tradycyjnych faworków i z pewnością bardzo smaczny. Jeżeli jednak masz więcej czasu i siły na wybijanie ciasta wałkiem oraz chłodzenie w lodówce, polecam wypróbować poniższe przepisy z użyciem śmietany. Są jeszcze bardziej delikatne i kruche :)

Komentarze są wyłączone.