Chleb pszenno-razowy
Chleb pszenno-razowy (zwarty)
3 grudnia 2019
Wyrastanie ciasta drożdżowego w piekarniku
4 grudnia 2019

Bułki mleczne (z dodatkiem drożdży instant)

Bułki mleczne

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 300 ml mleka
  • drożdże instant 11 g (półtorej paczki)
  • 2 żółtka
  • 60 g masła
  • 1/4 szklanki* cukru (ok. 50g)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soli


  • * Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Składniki na posypkę:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • garść słonecznika/pestek dyni/sezamu/maku lub czarnuszki

Przygotowanie

1
Podgrzewać w garnku mleko z masłem do momentu rozpuszczenia się masła. Wsypać cukier wraz z cukrem wanilinowym i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostudzenia.
2
Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże i sól, zamieszać. Wlać ciepłe (letnie) mleko, dodać żółtka i wszystko razem zagnieść ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami do pieczywa (w kształcie spiralnych haków). Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski wysmarowanej olejem rzepakowym lub oliwą, przykryć ściereczką lub pieluszką tetrową, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
4
Z ciasta uformować wałek i podzielić na 12 części. Najwygodniej zacząć od środka wałeczka i odkroić po 6 kawałeczków w lewą i w prawą stronę. Każdą część formować w rękach w kuleczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Następnie przykryć kuleczki ściereczką i odstawić do rośnięcia na ok. pół godziny.
5
Po tym czasie roztrzepać jajko z łyżką mleka i smarować wierzch każdej bułeczki. Następnie posypać bułki słonecznikiem lub innymi dodatkami.

6
Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, ok. 17-20 minut. Smacznego!
  • Bułki mleczne
  • Bułki mleczne
  • Kanapka z bułką mleczną i łososiem
  • Bułki mleczne z masłem
  • Bułki mleczne ze słonecznkiem
  • Bułki mleczne
  • Bułki mleczne

Komentarze są wyłączone.