Parówki ośmiorniczki
7 stycznia 2020Pasta jajeczna
8 stycznia 2020Zostały Ci naleśniki i nie wiesz, co z nimi zrobić? Przygotuj na obiad lub kolację zapiekane naleśniki z szynką i szpinakiem.
Porcje:
5-6 sycących naleśników
Składniki:
- 5-6 wcześniej usmażonych naleśników*
- 1 łyżka śmietany 12 lub 18%
- 500 g przecieru pomidorowego
- kilka plastrów szynki/wędliny
- nieduża kostka żółtego sera (ok. 300 g)
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- szpinak mrożony (3-4 kulki lub wg preferencji)
- pół papryki żółtej
- pół papryki czerwonej
- sól
- pieprz czarny mielony
- opcjonalnie: mieszanka ziół prowansalskich lub śródziemnomorskich
- opcjonalnie: świeże zioła - bazylia i rozmaryn
* Przepis znajdziesz na dole strony
1
Wyciągnąć szpinak do rozmrożenia. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do przecieru pomidorowego dodać łyżkę śmietany oraz posiekane zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Powstałym sosem posmarować naleśniki (część sosu zostawić).
2
Na wierzch poukładać szynkę, paprykę, kukurydzę, szpinak oraz tarty ser. Każdy naleśnik zwinąć w rulonik i poukładać w naczyniu żaroodpornym. Polać resztą sosu pomidorowego.
3
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 20-25 minut. Przy wyciąganiu z naczynia delikatnie oddzielać jeden naleśnik od drugiego (najlepiej za pomocą dwóch łyżek). Smacznego!