Parówki ośmiorniczki
Parówki ośmiorniczki
2020-01-07
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna
2020-01-08
Zostały Ci naleśniki i nie wiesz, co z nimi zrobić? Przygotuj na obiad lub kolację zapiekane naleśniki z szynką i szpinakiem.

Składniki:

  • 5-6 wcześniej usmażonych naleśników*
  • 1 łyżka śmietany 12 lub 18%
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • kilka plastrów szynki/wędliny
  • nieduża kostka żółtego sera (ok. 300 g)
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • szpinak mrożony (3-4 kulki lub wg preferencji)
  • pół papryki żółtej
  • pół papryki czerwonej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • opcjonalnie: mieszanka ziół prowansalskich lub śródziemnomorskich
  • opcjonalnie: świeże zioła - bazylia i rozmaryn


* Przepis znajdziesz na dole strony

Przygotowanie

1
Wyciągnąć szpinak do rozmrożenia. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do przecieru pomidorowego dodać łyżkę śmietany oraz posiekane zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszać i smarować naleśniki (część sosu zostawić).
2
Na wierzch poukładać szynkę, paprykę, kukurydzę, szpinak oraz tarty ser. Każdy naleśnik zwinąć w rulonik i poukładać w naczyniu żaroodpornym. Polać resztą sosu pomidorowego.
3
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 170 stopni przez ok. 20-25 minut. Przy wyciąganiu z naczynia delikatnie oddzielać jeden naleśnik od drugiego (najlepiej za pomocą dwóch łyżek). Smacznego!

Komentarze są wyłączone.