Wilgotne babeczki czekoladowe z cukinią i kremem
Wilgotne babeczki czekoladowe z cukinią i kremem
12 listopada 2020
Kruche ciasteczka czekoladowe
Kruche ciasteczka czekoladowe
14 listopada 2020
Łatwe i szybkie w przygotowaniu gofry z bitą śmietaną, dżemem oraz owocami świetnie się sprawdzają jako sycące śniadanie lub podwieczorek, jak również jako deser dla gości :)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g masła
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • półtorej łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki dodatkowe:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 4 plastry ananasa
  • 3 banany
  • malutki kawałeczek czekolady do posypania
  • 6-8 łyżek dżemu porzeczkowego (lub innego)

Przygotowanie

1
Masło pokroić na kawałki i rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia.
2
Cukier, jajka oraz cukier waniliowy miksować na wysokich obrotach przez 6-8 minut, aż masa potroi objętość i zyska białawy kolor. Im lepiej będą ubite jajka, tym pulchniejsze wyjdą gofry.
3
Dodać przestudzone masło, mleko oraz mąkę, przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszać najpierw łyżką, a następnie przez krótką chwilę ubijać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno wyjść gęste (może być nawet bardzo gęste). Jeśli jest rzadkie, należy dodać trochę mąki i ponownie wymieszać.
4
Gofrownicę dobrze rozgrzać. Nakładać po ok. 3-4 łyżki ciasta, rozprowadzić łyżką i smażyć do zarumienienia. U mnie trwa to ok. 3 minut na mocy 5.
5
Banany pokroić na plasterki, a plastry ananasa na kawałeczki. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić obieraczką.
6
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijać przez parę minut mikserem na wyższych obrotach, po chwili dodać cukier i ubijać na niższych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nie ubijać na maksymalnych obrotach, bo wtedy łatwo przegapić moment, gdy śmietana zaczyna zamieniać się w masło.
7
Na lekko przestudzone gofry nakładać dżem, pokrojone owoce i bitą śmietanę (można wyciskać przez szprycę lub rękaw cukierniczy). Oprószyć tartą czekoladą. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.