Chleb pszenno-owsiany
Chleb pszenno-owsiany
1 stycznia 2020
Dekorowane pierniczki
Pierniczki kakaowe
2 stycznia 2020

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 650 lub tortowej (typ 450)
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 50 g świeżych drożdży lub 2 torebki (14 g) drożdży instant
  • pół garści siemienia lnianego
  • garść słonecznika
  • pół garści otrębów żytnich
  • pół garści otrębów owsianych lub pszennych
  • 3 szklanki* ciepłej wody


  • * Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

1
Rozpuścić drożdże w 1 szklance ciepłej wody*. Wszystkie składniki (łącznie z rozpuszczonymi drożdżami) wymieszać mikserem z końcówkami do pieczywa (spiralne haki). Miksować przez ok. 10 minut. Można ewentualnie zagnieść ciasto ręcznie. Przełożyć masę do dużej miski wysmarowanej odrobinką oleju rzepakowego lub oliwy, przykryć ściereczką lub tetrową pieluszką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.

*Jeśli używasz drożdży instant, wsyp je prosto do mąki i wymieszaj.
2
Wysmarować foremkę olejem. W moim przypadku foremka ma wymiary 30x12 cm). Przełożyć ciasto do foremek, przykryć i pozostawić na następne 45-50 minut do rośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
3
Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu):
- przez pierwsze 10 minut w 200 stopniach,
- następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez 55-60 minut.

Smacznego!
 
  • Chleb pszenno-razowy
  • Chleb pszenno-razowy
  • Chleb pszenno-razowy

Komentarze są wyłączone.