Cytryna w miodzie na przeziębienie
Cytryna w miodzie (na przeziębienie)
16 stycznia 2020
Rurki z kremem budyniowo-słonecznikowym
Rurki z kremem budyniowo-słonecznikowym
17 stycznia 2020

Składniki na 10 sztuk:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo 3 łyżeczki cukru pudru do posypania rurek
  • opcjonalnie: 1 opakowanie śmietan-fix


  • Ponadto do wypieku rurek potrzebne będą stożkowe foremki

Składniki na 20 sztuk:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 7-8 łyżek cukru pudru
  • dodatkowo 6 łyżeczek cukru pudru do posypania rurek
  • opcjonalnie: 2 opakowania śmietan-fix


  • Ponadto do wypieku rurek potrzebne będą stożkowe foremki

Przygotowanie

1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i zostawić na kilka minut, żeby trochę się ogrzało (zimne ciasto może łamać się lub pękać przy rozwijaniu). Podzielić ciasto na 10 równych pasków, krojąc równolegle do dłuższej krawędzi.

Do małego kubeczka nalać odrobinkę oleju rzepakowego. Maczać w nim koniuszki palców i smarować foremki do wypieku rurek, żeby łatwiej można było ściągać ciasto po upieczeniu.

Poszczególne paski zawijać na foremkę zaczynając od węższej części w taki sposób, by brzegi ciasta nachodziły na siebie. Jeśli krawędzie będą ledwo się stykać, rurki po upieczeniu będą się rozpadać, a bita śmietana wyciekać przez szczeliny. Brzegi powinny się pokrywać w minimum 1/3 części.

Owinięte foremki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odpowiednio duże odstępy między nimi (można wykorzystać papier, w który były zawinięte ciasta francuskie). Rurki można posmarować od góry roztrzepanym białkiem, żeby miały ładny połysk po upieczeniu (nie jest to jednak konieczne).
2
Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) w temperaturze 215 stopni przez 15-17 minut. Po wyjęciu blaszki z piekarnika, odczekać 2-3 minuty i delikatnie ściągać rurki z foremek, zanim wystygną. Im dłużej będziesz zwlekać, tym większe ryzyko, że ciasto przyklei się do foremki i będzie kruszyć przy ściąganiu. Póki rurki są ciepłe, nie powinno to sprawiać większego problemu. Gdyby ciasto nie odchodziło, ścisnąć lekko brzeg rurki i pociągnąć.
3
Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem do lekkiego zgęstnienia. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Pod koniec dodać śmietan-fix. Ubitą śmietanę przekładać do szprycy lub rękawa cukierniczego i nadziewać nią całkiem wystudzone rurki. Wierzch rurek posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.