Beza Pavlova z kremem cytrynowym i brzoskwiniami z puszki
Beza Pavlova z kremem cytrynowym i brzoskwiniami z puszki
2021-02-25
Delikatnie miętowy krem do tortów, deserów i babeczek
Delikatnie miętowy krem do tortów, deserów i babeczek
2021-02-28
Orzeźwiający krem na bazie musu cytrynowego, jogurtu typu greckiego oraz śmietanki świetnie się komponuje zarówno z jasnymi biszkoptami i owocami, jak i z blatami czekoladowymi. Dzięki mocnej nucie cytrynowej Twój tort będzie rześki i lekki :)

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 80 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • ok. 110 ml soku z cytryny (dwie średnie cytryny)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 400 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 3 łyżki cukru pudru

  • Dodatkowo będzie potrzebna:
  • pieluszka tetrowa lub duża gaza

Przygotowanie

cytrynowego kremu z jogurtem greckim

1
Prace nad tym kremem należy rozłożyć na dwa dni. Pierwszego dnia przygotować serek z jogurtu typu greckiego oraz mus cytrynowy. Muszą one odstać całą noc w lodówce, dopiero na drugi dzień są gotowe do dalszej obróbki.
2
PRZYGOTOWANIE SERKA Z JOGURTU GRECKIEGO: Tetrową pieluszkę lub gazę wyłożyć na sitko (gazę złożyć na 3-4 części). Sitko ustawić na garnku lub głębszej misce, gdyż część zawartości wycieknie lub wsiąknie w pieluszkę. Jogurt typu greckiego wymieszać łyżką i wyłożyć na pieluszkę/gazę. Następnie zawinąć rogi materiału i dość ciasno zawiązać wstążkę tuż nad jogurtem. Można lekko docisnąć jogurt, żeby powstała w ten sposób sakiewka była jak najbardziej zwarta. Wstawić do lodówki na całą noc.
3
PRZYGOTOWANIE MUSU CYTRYNOWEGO: Wycisnąć sok z cytryn i przelać przez sitko do szklanej (żaroodpornej) lub metalowej miski. Dodać cukier oraz żółtka i ubijać trzepaczką przez ok. 60 sekund.
4
W niedużym garnku zagotować ok. 200 ml wody. Miseczkę z masą jajeczną ustawić na garnku (lub na sitku, położonym na garnku) w taki sposób, by woda nie sięgała dna miski. Jeżeli woda dotyka miski, wylać trochę wody.
5
Podgrzewać masę na parze przez ok. 15-25 minut cały czas mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje. W międzyczasie sprawdzać, czy woda w garnku nie wykipiała ;) Jeżeli w tym czasie masa zgęstnieje do konsystencji gęstego budyniu, wyłączyć ogień i dodawać po kawałku zimnego masła, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Natomiast jeżeli masa ma lekko gęstą, ale nadal lejącą konsystencję, 4 łyżki masy przelać do kubeczka i wystudzić. Następnie dodać 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i przelać z powrotem do miski. Podgrzewać dalej przez ok. 1-3 minuty cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wówczas wyłączyć ogień i dodawać po kawałku zimnego masła, mieszając energicznie trzepaczką.
6
Gdyby po dodaniu masła masa się zwarzyła (zacząłby się wydzielać z niej tłuszcz), odstawić do przestudzenia, a następnie ubijać blenderem do połączenia całości w gładką kremową konsystencję. Natomiast jeżeli w musie cytrynowym utworzą się grudki, przecedzić przez drobne sitko.
7
Gotową masę cytrynową wystudzić, następnie przykryć folią spożywczą tak, by folia stykała się ściśle z powierzchnią masy. Schować na minimum 5 godzin (a najlepiej całą noc) do lodówki.
8
Na drugi dzień przygotować krem cytrynowy. Serek powstały z jogurtu greckiego wymieszać z musem cytrynowym. Śmietankę 30% ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy zacznie gęstnieć (po ok. 2 minutach ubijania), dodać 3 łyżki cukru pudru. Gdy śmietana zrobi się dość gęsta, ale jeszcze nie całkiem ubita, zmniejszyć obroty do średnich i miksować dalej przez ok. 1-2 minuty, aż zrobi się wystarczająco gęsta i puszysta.
9
Do ubitej śmietany dodawać po 2 łyżki musu cytrynowego wymieszanego z serkiem i delikatnie mieszać do połączenia mas. Gotowy krem wstawić do lodówki do schłodzenia (minimum 30 minut).
10
Schłodzony krem wystarczy do przełożenia dwóch blatów tortu o średnicy ok. 25 cm. Do kremu można dodać świeże owoce lub z puszki (po uprzednim odsączeniu).
11
Krem nie ma odpowiedniej konsystencji do tzw. tynkowania tortu czy wyciskania przez rękaw cukierniczy w celu tworzenia wzorków. Można nim natomiast posmarować wierzch tortu i udekorować np. plasterkami brzoskwini z puszki zwiniętymi w kształt różyczek. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.