Marynowana karkówka
Marynata do karkówki / karczek pieczony
5 stycznia 2020
Marynowana karkówka
Karczek pieczony
6 stycznia 2020

Marynata do piersi z kurczaka

Marynata do kurczaka

Składniki:

  • 3-4 piersi z kurczaka
  • 9 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
  • zioła, najlepiej świeże (np. bazylia, mięta, tymianek, rozmaryn, majeranek)
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie

1
Olej wlać do słoiczka lub kubka. Dodać posiekane zioła i przyprawy, wymieszać. Następnie dodać majonez i przecier pomidorowy i ponownie wymieszać. Odstawić na chwilę do przegryzienia.
2
Filety lekko rozbić tłuczkiem. Gotową marynatę wetrzeć w mięso, dodać czosnek. Wstawić na minimum parę godzin do lodówki. Po tym czasie filety można upiec w piekarniku, usmażyć na patelni jako kotlety lub pokroić w paski/kostkę i usmażyć razem z warzywami na potrawkę. Smacznego!
 

Komentarze są wyłączone.