Likier truflowy
Likier truflowy
2021-03-27
Kruche babeczki z kremem z serka naturalnego i truskawkami
Kruche babeczki z kremem z serka naturalnego i truskawkami
2021-03-29
Oto przepis na pyszne ciasto do kruchych babeczek. Dzięki niemu przygotujesz spody do babeczek, które możesz wypełnić kremem, świeżymi owocami, bezą lub musem czekoladowym. Cokolwiek Ci podsunie wyobraźnia :)

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła
  • 2 duże żółtka (lub 3 małe)
  • 1 szklanka* cukru pudru

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

spodów do kruchych babeczek

1
Mąkę wysypać na stolnicę. Masło pokroić na kawałeczki, a następnie posiekać z mąką za pomocą siekacza (rozdrabniacza) do ciasta kruchego (ewentualnie przy użyciu noża).
2
Dodać żółtka i cukier puder. Zagnieść ciasto. Na początku ciasto może bardzo się kruszyć, ale po chwili ugniatania powinno się połączyć w gładką całość. Najłatwiej ugniatać po kawałeczku ciasta, a następnie połączyć wszystkie kawałki i zagnieść w jedną kulę. Gdyby ciasto nadal zbyt się kruszyło i nie dało zlepić, można dodać jeszcze jedno żółtko lub kawałeczek masła. Nie zagniatać jednak ciasta zbyt długo, żeby po upieczeniu nie było twarde.
3
Ugniecione ciasto uformować w wałek (w razie trudności podzielić ciasto na dwie równe części i uformować dwa wałki). Owinąć wałek folią spożywczą i schować na ok. 30-45 min do lodówki.
4
Schłodzone ciasto pokroić na 20-24 plasterki (w przypadku niskich metalowych foremek kroję na 24 plasterki, zaś w przypadku wyższych silikonowych na 20 plasterków). Każdy plasterek przekładać na foremkę (foremek nie trzeba niczym smarować) i ugniatając ciasto jak plastelinę oblepić dokładnie boki oraz dno foremki. Brzegi dna dobrze zaznaczyć dociskając palcami. Dno powinno być cienkie, żeby w trakcie pieczenia nie wybrzuszyło się za bardzo.
5
Wypełnione foremki ustawić na blaszce od piekarnika. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez ok. 10-13 minut, do lekkiego zarumienienia krawędzi (jeżeli babeczki będą dalej zapiekane razem z nadzieniem) lub ok.15-17 minut do większego zarumienienia (w przypadku, gdy babeczki będą nadziewane gotowym kremem bez dalszego zapiekania).
6
Upieczone babeczki przestudzić w foremkach, a następnie obracać do góry nogami. W ten sposób babeczki powinny bez problemu wysunąć się z foremek. W przypadku metalowych foremek lekko ścisnąć boki foremki, jeżeli babeczka nie wyślizgnie się sama.
7
Babeczki można wypełnić konfiturą lub świeżymi owocami i różnymi kremami. Można również dodać np. masę marcepanową i bezę i zapiekać dalej. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.