Czekoladowe ciasto z pianką waniliowo-wiśniową
Czekoladowe ciasto z pianką waniliowo-wiśniową
2021-05-30
Cytrynowy krem budyniowy
Cytrynowy krem budyniowy
2021-06-02
Prostokątny biszkopt z 4 jaj na dużą blachę to idealny pojedynczy spód do ciast z kremem, masą tortową czy owocami i galaretką.

Składniki:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki* mąki pszennej tortowej (90 g)
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru drobnego**
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka przegotowanej i wystudzonej wody


  • * Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

    ** Można użyć zwykłego cukru, ale on wolniej się rozpuszcza

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Z podanych proporcji wychodzi pojedynczy blat biszkoptowy o wymiarach ok. 25 x 36 cm i wysokości ok. 2-2,5 cm.

  • Miska, w której będą ubijane białka, powinna być całkiem czysta i sucha.

  • Przygotowanie

    prostokątnego biszkoptu z 4 jaj

    1
    Mąkę pszenną wymieszać ze skrobią ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka ostrożnie oddzielić od żółtek, a następnie ubijać białka mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 20-30 sekundowych, żeby cukier mógł dokładnie się rozpuścić. Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez ok. 4-5 minut.
    2
    Po tym czasie rozetrzeć odrobinę piany między palcami, sprawdzając czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Cały proces ubijania białek powinien zająć od 12 do ok. 17 minut (w przypadku użycia zwykłego cukru zamiast drobnego może to potrwać dłużej).
    3
    Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodawać pojedynczo żółtka i mieszać delikatnie szpatułką.
    4
    Mąkę wymieszaną ze skrobią i proszkiem do pieczenia przesiać do ubitych jajek. Wymieszać delikatnie, lecz dokładnie szpatułką lub trzepaczką. Dodać 1 łyżkę przegotowanej, wystudzonej wody i ponownie delikatnie wymieszać.
    5
    Przelać masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 20-30 minut, do tzw. suchego patyczka.
    6
    Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika. Na stole rozłożyć lekko zwilżoną ściereczkę lub pieluszkę tetrową. Biszkopt wyjąć razem z papierem z blachy i położyć górą do dołu na ściereczce. Następnie ostrożnie ściągnąć papier i zostawić do wystudzenia.
    7
    Całkiem wystudzony biszkopt obrócić i ułożyć z powrotem w blaszce do ciast wierzchnią warstwą do góry. Przed położeniem wybranego kremu lub masy można nasączyć biszkopt ponczem do ciast. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.