Kruche babeczki z mąki krupczatki (spody)
Kruche babeczki z mąki krupczatki (spody)
2021-03-31
Krem czekoladowo-wiśniowy do tortów, deserów i babeczek
Krem czekoladowo-wiśniowy do tortów, deserów i babeczek
2021-04-01
Te babeczki na jogurcie greckim same w sobie są bardzo pyszne, ale po dodaniu lukru cytrynowego są po prostu boskie :D U nas wszystkie rozeszły się w mig ;) Z pewnością zagoszczą na naszym stole wielkanocnym :)

Składniki na babeczki:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • 150 ml jogurtu typu greckiego
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15 kropli aromatu cytrynowego lub waniliowego

Składniki na lukier cytrynowy:

  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2-4 łyżeczki gorącej wody
  • opcjonalnie: barwniki spożywcze

Przygotowanie

babeczek na jogurcie greckim z lukrem cytrynowym

1
Masło pokroić na kawałki i rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Odstawić na kilka minut do wystudzenia. W międzyczasie do mąki dodać sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszać i przesiać przez sitko.
2
Do miski wlać jogurt typu greckiego oraz wystudzone masło, dodać jajka, aromat i cukier. Wymieszać energicznie trzepaczką kuchenną. Dodać mąkę przesianą z sodą i solą. Wymieszać krótko trzepaczką do połączenia składników.
3
Masę przekładać łyżeczką do foremek do 3/4 wysokości. Silikonowych foremek nie trzeba niczym smarować. W przypadku innych foremek posmarować odrobiną masła i posypać mąką.
4
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia zostawić babeczki w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 10 minut. Następnie wyciągnąć i studzić na kratce.
5
PRZYGOTOWANIE LUKRU CYTRYNOWEGO: do miseczki wsypać cukier puder i dodać 3 łyżki soku cytryny. Mieszać łyżką przez 2-3 minuty. Jeżeli lukier jest bardzo gęsty, dodać łyżeczkę gorącej wody i wymieszać. Jeżeli dalej jest zbyt gęsty, dodać kolejną łyżeczkę wody, a potem w razie potrzeby następną. Lukier powinien mieć jednolitą, połyskującą i lekko lejącą konsystencję. Do lukru (całego lub tylko części) można dodać odrobinę barwnika spożywczego.
6
Wystudzone babeczki wyciągnąć z foremek i polać lukrem. Odstawić na kilka minut do stężenia lukru. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.