Sałatka jarzynowa w wiosennej odsłonie
Sałatka jarzynowa w wiosennej odsłonie
23 lutego 2020
Naleśniki
Naleśniki
25 lutego 2020

Składniki podstawowe:

  • ok. 100 g wędzonego łososia
  • 4-5 dużych liści sałaty lodowej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżeczki ziarenek sezamu
  • duża garść rukoli
  • duża garść roszponki
  • niepełna garść kiełków rzodkiewki
  • opcjonalnie: niepełna garść kiełków fasoli mung
  • 2 pomidory

Składniki na sos musztardowy:

  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon

Przygotowanie

1
Sok z cytryny wymieszać z jogurtem i musztardą. Odstawić do przegryzienia.
2
Sezam (ja miałam akurat biały niełuskany) przez chwilę prażyć na suchej patelni. Każde jajko pokroić na 8 części. Pomidory pokroić w cienkie piórka. Sałatę lodową porwać rękami na mniejsze kawałki. Łososia pokroić na drobne części. Fasolę mung przekroić wpół.
3
Warzywa oraz jajka przełożyć do miski. Część warzyw można odłożyć na bok i zostawić na koniec do dekoracji. Polać sosem i wymieszać. Posypać prażonym sezamem.
4
Sałatkę można spożywać od razu po przygotowaniu. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.