Likier kawowy
Likier kawowy
3 stycznia 2021
Keks z bakaliami
Keks z bakaliami
5 stycznia 2021
Mrowisko ("Skruzdėlynas"), podobnie jak sękacz, to popularny litewski przysmak, dostępny praktycznie w każdym supermarkecie. Stanowi świetną ozdobę stołu na każdą okazję, a także idealnie nadaje się na prezent. Mrowisko (czyli wieża z faworków i syropu miodowego) nie jest trudne do wykonania, za to świetnie się prezentuje i robi spore wrażenie na gościach.

Składniki na faworki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki wódki
  • 200 ml śmietany 18%
  • szczypta soli
  • butelka oleju rzepakowego do smażenia

Składniki na syrop miodowy:

  • 1 szklanka miodu*
  • 50 g masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka śmietany 12 lub 18%
  • 150 g cukru
  • opcjonalnie: trochę maku do posypania

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

1
Mąkę przesiać, dodać żółtka, alkohol, śmietanę i szczyptę soli. Wszystko razem dokładnie ugnieść. Zajmuje to sporo czasu, więc jeżeli masz automat do pieczenia chleba, polecam go wykorzystać do wyrobienia ciasta (program "ciasto zagniatane"). Roboty kuchenne również dobrze dają sobie radę z ciastem na faworki (końcówka "hak" do ciasta drożdżowego). Ciasto wyjdzie równie dobre, a Ty oszczędzisz czas i siły :)
2
Wyrobione ciasto porządnie wybić wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, zawijając brzegi ciasta na górę i uderzając w nie mocno wałkiem (lub tłuczkiem). Dzięki temu ciasto napowietrzy się, a po upieczeniu będzie kruche i smaczne. Ciasto należy wybijać dość długo, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się małe pęcherzyki, a ciasto przy pociągnięciu będzie łatwo się rwało. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i schować do lodówki na 40-60 minut.
3
Schłodzone ciasto dzielić na małe części i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki, tak by prześwitywał przez nie wzorek stolnicy czy blatu. Jeżeli ciasto się klei, posmarować wałek oraz stolnicę odrobiną oleju. Ciasto kroić radełkiem na kwadraty lub prostokąty o długości ok. 7-8 cm i szerokości ok. 5 cm. Nie muszą być wszystkie jednakowej wielkości. Mogą być różne. Czasami robię wersję z bardzo dużymi kwadratami, ale wówczas mogą łatwo się łamać przy składaniu, zwłaszcza gdy ciasto jest bardzo cienko rozwałkowane i kruche.
4
Rozwałkowane i ukrojone faworki układać na silikonowych stolnicach lub blachach do ciasta (można je posmarować odrobiną oleju, żeby faworki się nie przyklejały). Faworki smażą się bardzo szybko, więc smażenie najlepiej zacząć dopiero, gdy całe ciasto zostanie rozwałkowane i pocięte. Jeżeli nie masz miejsca na układanie wyciętych faworków, możesz podzielić ciasto na pół i po usmażeniu pierwszej połowy, rozwałkować i usmażyć drugą.
5
Faworki smażyć w dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, po kilka sztuk w jednym czasie. Nie za dużo, żeby faworki mogły swobodnie się poruszać. Gotowe faworki układać na chwilę na ręczniku papierowym lub sitku, żeby odsączyć z tłuszczu. Gdy wszystkie faworki zostaną usmażone, można je od razu zacząć układać w wieżę lub zostawić na noc, a syrop do układania wieży przygotować następnego dnia.
6
PRZYGOTOWANIE SYROPU MIODOWEGO: wszystkie składniki na syrop przełożyć do garnka. Gotować na małym lub średnim ogniu regularnie mieszając. Gdy syrop zacznie wrzeć, gotować przez kolejne kilka minut, aż lekko zgęstnieje. Żeby sprawdzić, czy syrop ma już odpowiednią konsystencję, nalać do szklanki bardzo zimnej wody i łyżeczką wpuścić do wody parę kropel syropu. Jeżeli syrop się nie roztopi, jest gotowy. Można też dać kroplę syropu na talerz, a gdy przestygnie, sprawdzić palcami, czy ma klejącą konsystencję.
7
Gdy syrop jest gotowy, zmniejszyć ogień do minimum tak, by przez cały czas układania wieży, syrop delikatnie się podgrzewał. 6-9 faworków ułożyć w kształt koła na szerokiej podstawce i posmarować środek koła syropem (do smarowania najlepiej używać silikonowego pędzelka, żeby faworki się nie kruszyły, a syrop dobrze rozprowadzał). Na górę układać kolejne faworki, smarując je od dołu cienką warstwą syropu, na szerokość ok. 1/3 faworka. Każdą warstwę można posypać odrobiną maku, ale nie jest to konieczne. Faworki układać tak, by wystawały ostrą krawędzią na zewnątrz i bardzo delikatnie dociskać w miejscu posmarowania miodem, by warstwy się sklejały. Co 2-3 warstwy ostrożnie dociskać środek wieży do podstawy. Jeżeli jakiś faworek się ukruszy, posmarować syropem i przykleić w to miejsce kolejny. Co jakiś czas odsunąć się na pewną odległość od konstruowanej wieży i sprawdzić, czy utrzymuje mniej więcej kształt koła i nie przekrzywia się w którąś ze stron. Wieża powinna stopniowo, aczkolwiek nieznacznie zawężać się do góry.
8
W przypadku szeroko wykrojonych faworków układać po 1-2 faworki na warstwę.
9
Po ukończeniu wieży, ostrożnie rozsmarować pozostały syrop na wystających krawędziach faworków. Zostawić na kilka godzin do zastygnięcia. Mrowisko można przygotować kilka dni wcześniej przed spodziewaną imprezą, nie straci swych walorów smakowych, ani prezentacyjnych ;) Zapakowane w transparentną folię świetnie się sprawdzi również jako prezent. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.