Sos pomidorowo-musztardowy
Sos pomidorowo-musztardowy
19 marca 2020
Naleśniki z szynką lub mortadelą i serem
Naleśniki z szynką lub mortadelą i serem
24 marca 2020

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 3 płaskie łyżeczki cukru
  • 400 ml mleka (ewentualnie wody)
  • 60 g masła
  • 750 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka soli

  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki wody
  • opcjonalnie: odrobinka oleju do posmarowania upieczonych bułek

Przygotowanie

1
Przygotowanie w automacie do pieczenia chleba: masło wyjąć wcześniej z lodówki lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach, jeśli jest zimne. Ciepłe (letnie) mleko, pokruszone drożdże, cukier, sól, mąkę i masło włożyć do automatu. Włączyć program do ugniatania ciasta.
2
Ręczne zagniatanie ciasta: drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać ciepłym (letnim) mlekiem. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesypać przez sitko i dodać do rozczynu drożdżowego. Następnie dodać ciepłe lub starte masło oraz sól. Wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do rośnięcia.
3
Wyrośnięte ciasto (lub ciasto z automatu) podzielić na dwie równe części. Uformować 2 długie wałki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do rośnięcia.
4
Żółtko roztrzepać z półtorej łyżki wody. Obsmarować dokładnie obie bułki. Następnie ostrym nożem zrobić poprzeczne nacięcia na wałkach (mniej więcej do połowy głębokości).
5
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu, grzanie góra-dół przez ok. 35-45 minut. Po upieczeniu wierzch gorących jeszcze bułek można opcjonalnie posmarować odrobiną oleju.
6
Podawać na słodko (z masłem, dżemem, kremem czekoladowym czy miodem) lub wytrawnie (z wędliną, serem białym czy żółtym i warzywami). Smacznego!

Komentarze są wyłączone.