Szybki krem kawowy
Szybki krem kawowy
2023-10-05
Krem jajeczny
Krem jajeczny z mascarpone
2023-10-11
Desery na bazie bezy są rewelacyjne. Bezę można podawać w różnych wariantach i zawsze smakuje wyśmienicie. Dla mnie hitem jest beza kawowa.

Składniki na bezę kawową:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej, żeby zdążyła porządnie się wysuszyć.

  • Białka do bezy powinny być w temperaturze pokojowej i dokładnie oddzielone od żółtek.

  • Miska, w której będą ubijane białka, powinna być całkiem czysta i sucha.

  • Krem do bezy można przygotować tuż przed podaniem lub 3-4 godziny wcześniej.

  • Przygotowanie

    Beza kawowa - spód

    1
    Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok. 20 cm (np. odrysowując krawędzie talerza). Obrócić papier do góry nogami i ułożyć na blaszce od piekarnika (tak, by beza nie stykała się bezpośrednio ze śladami ołówka czy długopisu).
    2
    Białka ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, cały czas miksując.
    3
    Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, a następnie sprawdzić rozcierając odrobinę piany między palcami, czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodać łyżkę kawy rozpuszczalnej oraz sok z cytryny i jeszcze przez krótką chwilę ubijać.
    4
    Następnie do ubitej piany dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać łopatką kuchenną. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni z termoobiegiem.
    5
    Bezę ułożyć na papierze do pieczenia w kształt okręgu i delikatnie wyrównać. Na środku zrobić niewielkie wgłębienie.
    6
    Wstawić do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika (z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 2 godziny. Co jakiś czas zerkać, czy beza nie zaczyna się rumienić. Gdyby tak się działo, zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni. Jeżeli beza w trakcie pieczenia trochę popęka, nie przejmować się, w przypadku bezy to normalne zjawisko.
    7
    Po zakończeniu pieczenia zostawić bezę w piekarniku na ok. 50-60 minut lub na całą noc (wówczas uchylić trochę drzwiczki piekarnika).
    8
    Do bezy kawowej świetnie pasuje krem cytrynowy lub kawowy oraz kwaskowate owoce (maliny, kiwi, agrest, porzeczka, borówki amerykańskie). Generalnie jednak do bezy można stosować różne kremy lub samą bitą śmietanę i dowolne owoce oraz dodatki. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.