Wafle czekoladowe (andruty)
Wafle czekoladowe (andruty)
10 listopada 2020
Pizza z salami – ciasto z automatu do chleba
Pizza z salami – ciasto z automatu do chleba
11 listopada 2020
Kruche, delikatne mięso, makaron i pyszny sos. Mmm... Polędwiczki z makaronem w sosie z pomidorów i mascarpone zachwyciły nasze kubki smakowe :) Wypróbuj ten przepis!

Składniki:

  • 2 średnie polędwiczki
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 g sera mascarpone
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/5 łyżeczki imbiru
  • 2 małe gałązki rozmarynu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

1
Polędwiczki pokroić na kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm. Posypać z obu stron 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
2
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojone na 2-3 części ząbki czosnku. Po chwili dodać pokrojone polędwiczki. Smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, co jakiś czas obracając.
3
Pomidory zalać wrzątkiem. Po 1-2 minutach obrać ze skórki. Pokroić w półksiężyce. Dodać do mięsa. Zwiększyć ogień do średniego i smażyć przez ok. 6 minut.
4
Dodać serek mascarpone, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Smażyć przez kolejne 6-8 minut. W międzyczasie nastawić do gotowania ulubiony makaron.
5
Do mięsa dodać sos chilli, imbir, sok z cytryny oraz rozmaryn. Dobrze wymieszać. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez kolejne 8 minut.
6
Gotowy makaron polać sosem. Udekorować całymi lub posiekanymi listkami bazylii. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.