Tortilla z kurczakiem w sosie chrzanowym, pomidorowym i czosnkowym
Tortilla z kurczakiem w sosie pomidorowym, chrzanowym i czosnkowym
19 lutego 2020
Pączki twarogowe (błyskawiczne mini pączki)
Pączki twarogowe (błyskawiczne mini pączki)
21 lutego 2020

Składniki podstawowe:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 25 g suszonych grzybków mun
  • ok. 70 g kiełków fasoli mung
  • pół puszki pędów bambusa w plastrach
  • ok. 300 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • nieduży ogórek
  • 1 marchewka
  • pół małej cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • mały kawałek korzenia imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 4-5 łyżeczek białego sezamu
  • oliwa lub olej do smażenia


UWAGA! Do smażenia potrzebna będzie duża, głęboka patelnia, najlepiej wok.

Składniki na sos:

  • 200 ml rosołu lub wody
  • 150 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju sojowego
  • 3 łyżki cukru
  • 4-6 plasterków korzenia imbiru
  • 2-3 łyżki wódki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka trawy cytrynowej w proszku lub suszonej
  • odrobinka gałki muszkatołowej


  • Dodatkowo:
  • 4-6 torebek ryżu

Przygotowanie

1
Grzybki mun przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja zalewam wrzątkiem i zostawiam na ok. 15 minut do namoczenia, a następnie gotuję przez 10 minut). Ugotowane grzybki pokroić w długie cienkie paski.
2
Kurczaka pokroić w dość cienkie paski. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę lub olej. Wrzucić ząbki czosnku przekrojone na pół. Po chwili dodać kawałeczki kurczaka oraz kilka plasterków świeżego imbiru. Następnie kurkumę, sól, pieprz cytrynowy, imbir w proszku oraz trawę cytrynową (opcjonalnie). W razie potrzeby dolać trochę oliwy/oleju.
3
Paprykę żółtą i czerwoną pokroić w kostkę. Ogórek i cukinię na plasterki. Plasterki cukinii przekroić na pół. Marchewkę pokroić w paski lub plasterki. Gdy mięso się usmaży, zmniejszyć ogień i dodać orzeszki, grzybki mun, pędy bambusa, kiełki fasoli mung oraz pokrojone warzywa. Smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
4
Przygotować sos: rozgrzać na małej patelni łyżeczkę oliwy (ewentualnie oleju sojowego lub rzepakowego), podsmażyć na niej czosnek i plasterki imbiru. Sos sojowy wymieszać z octem, sokiem z cytryny, imbirem w proszku i odrobinką gałki muszkatołowej. Mieszankę z sosem sojowym wlać do małej patelni, w której smaży się czosnek. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Wlać rosół lub wodę (gotując w domu rosół możesz odlać 200 ml i schować do zamrażarki, a przygotowując kurczaka po chińsku rozmrozić). Wsypać sezam, a po chwili cukier.

Gdy sos zacznie się gotować, odlać kilka łyżek do szklanki i odstawić do przestudzenia. Do gotującego się sosu wlać 2 łyżki wódki. Wyciągnąć czosnek oraz plasterki imbiru. Czosnek nie będzie już potrzebny, natomiast imbir można przełożyć do patelni z mięsem i warzywami. Do szklanki z przestudzonym sosem dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia mąki. Wlać mieszankę do gotującego się sosu i mieszać. Gdy sos zacznie gęstnieć gotować jeszcze przez chwilę, żeby bardziej się zagęścił. Gotowy sos przelać do patelni z mięsem i warzywami. Całość dokładnie wymieszać.
5
Podawać z ugotowanym ryżem. Kopczyki ryżu można uformować poprzez nałożenie ryżu do szklanki, lekkie dopchnięcie łyżką, żeby masa była bardziej zwarta, a następnie ostrożne odwrócenie szklanki do góry nogami tuż nad powierzchnią talerza. Potem już wystarczy tylko delikatnie pociągnąć szklankę do góry, ryż nie powinien się rozpaść.
6
Przygotowanie tego dania wymaga trochę zachodu, ale zdecydowanie warto :) Smacznego!

Komentarze są wyłączone.