Walentynkowy deser w pucharkach z białej i czerwonej galaretki
Walentynkowy deser w pucharkach z białej i czerwonej galaretki
14 lutego 2021
Beza Pavlova z kremem porzeczkowym
Beza Pavlova z kremem porzeczkowym
16 lutego 2021
Sałatki z kapustą pekińską można przygotować na wiele różnych sposobów. Tym razem proponuję surówkę z nieco ostrzejszą nutą, w sosie jogurtowo-musztardowym.

Składniki na sałatkę:

  • pół dużej papryki czerwonej
  • 1 średni ogórek
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1-2 pomidory

Składniki na sos:

  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie

1
Paprykę pokroić w drobną kostkę, ogórek w półksiężyce, pomidor na nieduże kawałeczki. Kapustę pekińską drobno poszatkować. Dodać kukurydzę i wymieszać.
2
Jogurt typu greckiego wymieszać z musztardą. Dodać zioła prowansalskie, słodką paprykę i oliwę. Następnie dodać miód (skrystalizowany miód można podgrzać w kąpieli wodnej, żeby zrobił się płynny). Dokładnie wymieszać.
3
Sos dodać do warzyw i wymieszać. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.