Walentynkowy deser w pucharkach z białej i czerwonej galaretki
14 lutego 2021Beza Pavlova z kremem porzeczkowym
16 lutego 2021Sałatki z kapustą pekińską można przygotować na wiele różnych sposobów. Tym razem proponuję surówkę z nieco ostrzejszą nutą, w sosie jogurtowo-musztardowym.
Stopień trudności:
bardzo łatwy
Składniki na sałatkę:
- pół dużej papryki czerwonej
- 1 średni ogórek
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
- 1-2 pomidory
Składniki na sos:
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki płynnego miodu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
1
Paprykę pokroić w drobną kostkę, ogórek w półksiężyce, pomidor na nieduże kawałeczki. Kapustę pekińską drobno poszatkować. Dodać kukurydzę i wymieszać.
2
Jogurt typu greckiego wymieszać z musztardą. Dodać zioła prowansalskie, słodką paprykę i oliwę. Następnie dodać miód (skrystalizowany miód można podgrzać w kąpieli wodnej, żeby zrobił się płynny). Dokładnie wymieszać.
3
Sos dodać do warzyw i wymieszać. Smacznego!