Chałka
Zaplatanie chałki w warkocz
13 stycznia 2020
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
13 stycznia 2020

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 700 g)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 ząbki czosnku

  • Dodatkowo: białko do smarowania

Przygotowanie

1
Piersi z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem, a następnie pokroić wzdłuż na paski. Małą pierś kroiłam na 3 paski, dużą na 6-7. Przełożyć do miski, dodać przyprawy, przekrojone ząbki czosnku i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30-60 minut do przegryzienia.
2
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na kilka minut, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu). Po tym czasie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm, w zależności od tego, ile mamy kawałeczków kurczaka. Paski kurczaka zawijać w ciasto francuskie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek poukładać na blaszce między paluchami.
3
Wierzch paluchów smarować roztrzepanym białkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200-205 stopni (z termoobiegiem) przez ok. 18-23 min do zarumienienia. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.