Kakaowy tort śmietanowy z truskawkami i borówkami
Kakaowy tort śmietanowy z truskawkami i borówkami
2021-06-28
Sos miodowo-musztardowy do sałatek
Sos miodowo-musztardowy do sałatek
2021-07-01
Bardzo ciekawa propozycja na letnie dni - wafle z masą z mleka w proszku i kolorowymi galaretkami. Pyszny i orzeźwiający deser, idealny na letni sezon oraz różne imprezy, zwłaszcza z udziałem dzieci :)

Składniki:

  • 1 opakowanie dużych wafli (ok. 180 g)
  • 1 galaretka czerwona (np. truskawkowa lub malinowa)
  • 1 galaretka zielona (np. agrestowa)
  • 2 galaretki żółte (np. cytrynowa lub brzoskwiniowa)
  • 750 ml gorącej wody
  • 200 g masła
  • 100 g mleka w proszku
  • 125 g serka mascarpone*
  • kilka łyżek gęstego dżemu lub marmolady

* Serek mascarpone można zastąpić mlekiem w proszku w ilości 100 g (czyli łącznie 200 g mleka w proszku)

Przygotowanie

Wafle z kolorową galaretką

1
Galaretkę czerwoną, zieloną i jedną galaretkę żółtą rozpuścić każdą osobno w 250 ml bardzo gorącej wody (łącznie 750 ml). Odstawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając, by galaretka dokładnie się rozpuściła. Wystudzone galaretki przelać do szerokich płaskich naczyń i wstawić do lodówki do stężenia.
2
Drugą torebkę żółtej galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać i przelać do rondelka. Dodać masło pokrojone w drobną kostkę. Podgrzewać na małym ogniu co jakiś czas mieszając trzepaczką do rozpuszczenia masła. Uważać, by nie doprowadzić do wrzenia.
3
Gdy masło się rozpuści, przelać masę do miski od miksera. Dodać mleko w proszku i miksować przez chwilę do połączenia składników. Dodać serek mascarpone i jeszcze przez chwilę ubijać. Następnie odstawić masę na chwilę do tężenia, a w międzyczasie pokroić czerwoną, zieloną i żółtą galaretkę z lodówki na nieduże kawałeczki.
4
Wafle dociąć ostrym nożem tak, by pasowały rozmiarem do blaszki o wymiarach ok. 25x36 cm. Gdy masa z mlekiem w proszku zacznie tężeć, dodać pokrojoną galaretkę i delikatnie wymieszać łyżką. Odstawić jeszcze na jakiś czas do stężenia.
5
Blachę do ciast wyłożyć pierwszą warstwą wafli, a następnie wylać na wafle dość mocno tężejącą masę z galaretkami. Na wierzch ułożyć drugą warstwę wafli. Docisnąć deską do krojenia i czymś ciężkim (np. książkami albo garnkiem wypełnionym wodą). Ja do blachy włożyłam drugą blachę o takich samych wymiarach i dociążyłam książkami.
6
Wstawić na kilka godzin do lodówki. Mniej więcej dwie godziny przed podaniem wyjąć wafle z lodówki i na górnym waflu rozsmarować bardzo cienką warstwę dżemu lub marmolady i przykryć drugą warstwą wafli (jeśli dżemu będzie za dużo, wafle przemokną i zrobią się zbyt miękkie). Następnie obrócić wafle do góry nogami i również rozsmarować cienką warstwę dżemu na górnym waflu, a następnie przykryć suchym waflem. Na wierzch ponownie ustawić coś ciężkiego, żeby wafle się nie wybrzuszyły. Wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin.
7
Przed podaniem pokroić wafle na kwadraty lub trójkąty. W czasie upałów nie trzymać wafli zbyt długo poza lodówką. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.