Pancakes na maślance
Pancakes na maślance
10 stycznia 2020
Nuggetsy z piekarnika w płatkach kukurydzianych
Nuggetsy z piekarnika (w płatkach kukurydzianych)
11 stycznia 2020

Frytki z piekarnika

Składniki:

  • ziemniaki (ilość w zależności od zapotrzebowania)
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • zioła (np. majeranek, kolendra, bazylia, rozmaryn, tymianek)
  • kilka ząbków czosnku
  • odrobina oliwy z oliwek, oleju arachidowego lub rzepakowego

Przygotowanie

1
Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Przełożyć do miski z bardzo zimną wodą (można wrzucić do wody parę kostek lodu). Odstawić na pół godziny.
2
Przyprawy i zioła wsypać do miseczki lub kubka, dodać 2 łyżeczki cukru (dzięki temu frytki będą miały bardziej chrupiącą skórkę), dokładnie wymieszać. Wylać wodę z ziemniaków, dokładnie osuszyć frytki ręcznikiem papierowym. Przełożyć do dużej miski i skropić odrobiną oliwy lub oleju. Dodać mieszankę przypraw, ziół i cukru. Wymieszać. W celu równomiernego rozprowadzenia oleju i przypraw, można przykryć miskę pokrywką i wstrząsnąć kilka razy.
3
Poukładać frytki - każdą osobno, tak by się nie stykały ze sobą - na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pomiędzy frytki dać ząbki czosnku.
4
Piec w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez 35 minut. Następnie podnieść temperaturę do 220 stopni i włączyć termoobieg. Piec przez kolejne 10-15 minut, aż frytki się zarumienią. Gdy będą odpowiednio zarumienione i chrupiące, wyciągnąć z piekarnika i odstawić na 7-10 minut.
 

Upieczony czosnek można wykorzystać do przygotowania dipu czosnkowego (w przypadku pieczonego czosnku nie trzeba czekać, aż składniki się przegryzą, sos jest gotowy od razu po wymieszaniu).

Sos czosnkowy

  • Nuggetsy z piekarnika w płatkach kukurydzianych

Komentarze są wyłączone.