Szybkie ciasto maślane ze śliwkami
Szybkie ciasto maślane ze śliwkami
2021-08-16
Sałatka z arbuzem i jarmużem
Sałatka z arbuzem i jarmużem
2021-08-17
Powidła śliwkowe mają szerokie zastosowanie zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Tego lata szykując dżemy śliwkowe połączyłam żółte śliwki z paroma dodatkami. Oto przepis na powidła ze śliwek z cukinią i cynamonem.

Składniki na powidła śliwkowe z cukinią:

  • 1 kg śliwek (żółtych lub fioletowych)
  • 500 g cukinii (waga przed wydrążeniem)
  • 500 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Do powideł należy używać dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików oraz zakrętek.

  • Słoiki i zakrętki nie muszą być nowe (mogą być wielokrotnie używane), jednak nie mogą być uszkodzone.

  • Nakładając powidła do słoików należy zostawić ok. 1-3 cm (w zależności od wielkości słoika) wolnego miejsca u góry.

  • Przygotowanie

    Powidła śliwkowe z cukinią

    1
    Śliwki dokładnie umyć i lekko osuszyć. Następnie pokroić na połówki i usunąć pestki. Włożyć do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem i potrząsnąć lekko garnkiem na boki, żeby lepiej rozprowadzić cukier. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc (zostawiam w temperaturze pokojowej).
    2
    Na drugi dzień wydrążyć z cukinii miąższ z pestkami i pokroić resztę w drobną kostkę (można wcześniej cukinię obrać, ale ja zostawiam ze skórką). Przełożyć do garnka ze śliwkami i lekko zamieszać drewnianą łyżką.
    3
    Gotować na słabym ogniu co jakiś czas mieszając (delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką) przez ok. 60 minut. Pod koniec gotowania dodać cynamon i delikatnie wymieszać.
    4
    Słoiki i zakrętki zalać na kilka minut wrzącą wodą, a następnie osuszyć (w przypadku półlitrowych słoików będą potrzebne 3 sztuki). Gorący dżem ze śliwek i cukinii przekładać do wyparzonych słoików (zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca u góry) i szczelnie zakręcać nakrętki. Słoiki ustawiać do góry dnem na blacie kuchennym (na macie silikonowej lub ręczniku) i zostawić tak na całą dobę.
    5
    Następnie powycierać słoiki wilgotną ściereczką, jeżeli się lepią od dżemu, i odłożyć w ciemne i chłodne miejsce. Po otwarciu przechowywać powidła w lodówce. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.