Karkówka pieczona z mozzarellą i ziemniakami
Karkówka pieczona z mozzarellą i ziemniakami
2021-05-30
Biszkopt prostokątny z 4 jaj
Biszkopt prostokątny z 4 jaj
2021-06-02
Mocno czekoladowe ciasto z pyszną pianką waniliowo-wiśniową i polewą czekoladową. Szybkie i proste do zrobienia, znakomite w smaku.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g cukru
  • 3/4 szklanki* kakao
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 10 kropli aromatu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml gorącej wody
  • cukier puder do posypania

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Składniki na piankę wiśniową:

  • 400 g serka waniliowego
  • 1 torebka galaretki wiśniowej
  • 300 ml gorącej wody
  • opcjonalnie: 4-5 łyżek wiśni z konfitury

Składniki na polewę czekoladową:

  • 8 łyżek masła
  • 8 łyżek kakao
  • 10 łyżek mleka
  • 8 łyżek cukru

Przygotowanie

czekoladowego ciasta z pianką waniliowo-wiśniową

1
Włączyć piekarnik, żeby się nagrzał do 190 stopni (z termoobiegiem). Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać cukier, jajka, mleko, olej i aromat waniliowy. Mieszać mikserem na najniższych obrotach przez ok. 2 minuty.
2
Dodać wrzątek i miksować krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto powinno wyjść rzadkie. Przelać masę do blaszki o wym. ok. 15x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
3
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 35-45 minut do tzw. suchego patyczka.
4
PRZYGOTOWANIE PIANKI WANILIOWO-WIŚNIOWEJ: galaretkę rozpuścić w 300 ml bardzo gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Gdy całkiem wystygnie, wlać do wysokiej miski, dodać serek waniliowy i ubijać mikserem najpierw przez ok. 30 sekund na niskich obrotach, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3-4 minuty, żeby masa dobrze się napowietrzyła. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
5
Upieczone ciasto zostawić w foremce do przestudzenia. Po ok. 20-30 minutach wyjąć razem z papierem z foremki i wystudzić do końca na kratce. Gdy całkiem wystygnie, odciąć ostrożnie wybrzuszoną górę ciasta nożem do chleba (z ząbkami), by wyrównać wierzch ciasta. Następnie przekroić ciasto wzdłuż na 2 równe części. Dolną warstwę ciasta włożyć razem z papierem do pieczenia z powrotem do blaszki.
6
Gdy pianka wiśniowa lekko stężeje, wymieszać łyżką i wyłożyć połowę masy na dolną warstwę ciasta. Do pianki włożyć odcedzone wiśnie z konfitury (opcjonalnie). Przykryć drugą połową pianki i wyrównać szpatułką. Na wierzch ułożyć drugą warstwę ciasta. Lekko docisnąć.
7
PRZYGOTOWANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ: polewę najlepiej przygotować na dwie raty. Połowę masła, kakao, mleka i cukru przełożyć do rondelka i cały czas mieszając (łyżką lub trzepaczką) podgrzewać na wolnym ogniu. Gdy masa zyska jednolitą konsystencję, a cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na ok. 2-3 minuty do lekkiego przestudzenia. Następnie wylać na ciasto i wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki. Po kilku minutach przygotować resztę polewy w identyczny sposób. Trochę przestudzić i wylać na ciasto z lekko schłodzoną pierwszą warstwą polewy. Wyrównać łyżką i schować z powrotem do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
8
Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z foremki (najlepiej podciągając papier do pieczenia do góry) i przełożyć na deskę do krojenia. Kroić szerokim ostrym nożem na kostki. Niezjedzone ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.