Pizza hawajska oraz pizza z szynką i pieczarkami
Pizza – ciasto z automatu
28 stycznia 2020
Rogaliki z serem i nutą cytrynową
Rogaliki z serem i nutą cytrynową
29 stycznia 2020

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 550 do naleśników lub 450)
  • 50 g cukru
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie: starta skórka pomarańczy
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka

Przygotowanie

1
Drożdże wymieszać z mlekiem i łyżką cukru. Przelać do miski. Dodać mąkę, jajka i resztę cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
2
W międzyczasie obrać i oczyścić z gniazd nasiennych jabłka. Pokroić w plasterki. Zetrzeć skórkę z pomarańczy.
3
Do wyrośniętego ciasta dodać szczyptę cynamonu, jabłka oraz skórkę pomarańczy. Dobrze wymieszać, a następnie nakładać po łyżce ciasta do rozgrzanego oleju. Smażyć przez kilka minut z obu stron do przyrumienienia. Usmażone racuchy układać na ręczniku papierowym do odsączenia.
4
Gotowe racuszki można posypać cukrem pudrem lub podawać z konfiturą, syropem owocowym czy czekoladowym. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.