Pizza – ciasto z automatu
28 stycznia 2020Rogaliki z serem i nutą cytrynową
29 stycznia 2020
Puszyste, pachnące i soczyste racuszki z jabłkami. Można się nimi zajadać do kawy jak ciasteczkami :)
Składniki:
- 450 g mąki pszennej (typ 550 do naleśników lub 450)
- 50 g cukru
- 2-3 jabłka
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie: starta skórka pomarańczy
- 30 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- 2 jajka
1
Drożdże wymieszać z mlekiem i łyżką cukru. Przelać do miski. Dodać mąkę, jajka i resztę cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
2
W międzyczasie obrać i oczyścić z gniazd nasiennych jabłka. Pokroić w plasterki. Zetrzeć skórkę z pomarańczy.
3
Do wyrośniętego ciasta dodać szczyptę cynamonu, jabłka oraz skórkę pomarańczy. Dobrze wymieszać, a następnie nakładać po łyżce ciasta do rozgrzanego oleju. Smażyć przez kilka minut z obu stron do przyrumienienia. Usmażone racuchy układać na ręczniku papierowym do odsączenia.
4
Gotowe racuszki można posypać cukrem pudrem lub podawać z konfiturą, syropem owocowym czy czekoladowym. Smacznego!