Klopsiki w sosie pomidorowym
Klopsiki w sosie pomidorowym
2023-06-14
Domowa szarlotka
Domowa szarlotka
2023-10-02
Latem uwielbiam korzystać z dobrodziejstw ogródka ;) Ciasta czy drożdżówki ze świeżych owoców są orzeźwiające i pyszne. Rabarbar w połączeniu z kruchym ciastem, waniliowym kremem i delikatną pianką to doskonała propozycja do letniej kawki :)

Składniki na kruchy spód:

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 140 g masła (dobrze schłodzonego)
  • 3 żółtka
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • dodatkowo odrobina masła i mąki krupczatki do posmarowania formy

Składniki na krem waniliowy:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki na nadzienie z rabarbaru:

  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 500 g rabarbaru
  • półtorej łyżeczki cynamonu

Składniki na piankę:

  • 100 g drobnego cukru
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Tarta z rabarbarem i bezą

1
PRZYGOTOWANIE KRUCHEGO SPODU: mąkę tortową wymieszać z krupczatką i solą, a następnie przesiać na stolnicę. Dodać cukier i masło pokrojone na małe kawałki. Posiekać całość nożem lub za pomocą siekacza/rozdrabniacza do kruchych ciast.
2
Następnie zrobić w mące wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść szybko ciasto i uformować kulę (ważne, żeby ciasto nie zdążyło się zbytnio zagrzać). Zawinąć kulę w folię spożywczą i schować na ok. 45 minut do lodówki.
3
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA Z RABARBARU: Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na małe kawałeczki. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Cukier wymieszać z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Wysypać na pokrojony rabarbar. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, przez ok. 15 minut, aż rabarbar zmięknie.
4
PRZYGOTOWANIE KREMU WANILIOWEGO: do rondelka wlać śmietankę 30%, cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i żółtko. Dokładnie wymieszać. Podgrzewać na małym ogniu regularnie mieszając. Gdy krem zgęstnieje, zdjąć rondelek z ognia.
5
Formę do tarty (o średnicy ok. 26-28 cm) posmarować odrobiną masła (lub innego tłuszczu) i posypać delikatnie mąką krupczatką. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej o 3-4 cm od średnicy blaszki. Ja rozwałkowuję ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką. Wałek również posypuję co jakiś czas mąką, gdy ciasto zaczyna się kleić. Do rozwałkowanego ciasta przykładam odwróconą do góry nogami blaszkę i obracam razem z ciastem i papierem. Następnie ostrożnie ściągam papier i dociskam palcami brzegi tarty. Zamiast wałkowania ciasta można też po prostu wylepić schłodzonym ciastem formę do tarty. Trzeba jednak zrobić to szybko i nie rozgrzać ciasta. Następnie ponakłuwać ciasto widelcem.
6
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu przez ok. 20 minut do lekkiego zarumienienia.
7
PRZYGOTOWANIE PIANKI: białka ubijać na najwyższych obrotach przez kilka sekund, aż się spienią. Dodać szczyptę soli i ubijać dalej. Gdy zacznie się robić lekka pianka, dodać cukier i ubijać dalej do uzyskania sztywnej piany.
8
Na podpieczony kruchy spód wyłożyć krem waniliowy, a następnie rabarbar.
9
Piankę z białek przełożyć do szprycy cukierniczej lub rękawa i wyciskać na rabarbar.
10
Piec w 190 stopniach, grzanie góra-dół, bez termoobiegu przez ok. 10-15 minut do lekkiego zarumienienia pianki. Następnie wyciągnąć z piekarnika i dobrze wystudzić. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.