Marynata do karkówki z grilla z powidłami śliwkowymi

Lekki krem lawendowy z miętową nutą
Lekki krem lawendowy z miętową nutą
2021-07-11
Szybka kruszonka do ciasta
Szybka kruszonka do ciasta
2021-07-11
Ciekawy i niecodzienny pomysł na marynatę do karkówki z grilla. Powidła śliwkowe nadają mięsu piękny aromat i lekko słodką nutę.

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • skórka starta z 1 cytryny (średniej wielkości)
  • odrobina pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

Marynata do karkówki z powidłami śliwkowymi

1
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cytrynę dokładnie umyć i zetrzeć skórkę. W miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem, miodem, octem balsamicznym i skórką cytryny.
2
Dodać powidła śliwkowe i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Gotową marynatą smarować karkówkę pokrojoną na kotlety i wstawić na minimum kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Zamarynowane kotlety układać na tacce aluminiowej i grillować z obu stron. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.