Migdałowe pancakes z żurawiną i rodzynkami
Migdałowe pancakes z żurawiną i rodzynkami
23 czerwca 2020
Panierowane paluszki surimi
Panierowane paluszki surimi
24 lipca 2020
Porcje:
4
Czas:
przygotowanie: ok. 40 minut, marynowanie: 1 dzień

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 białko
  • opcjonalnie: odrobina kminku lub czarnuszki do posypania

Przygotowanie

1
Piersi z kurczaka oczyścić, a następnie włożyć do torebki foliowej (pojedynczo) i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Jeżeli filety są duże, można je przekroić w poprzek na dwie części lub zostawić w całości (wówczas otrzymamy dwa bardzo duże kotlety lub 4 mniejsze; 1 duży kotlet starcza dla dwóch osób).
2
Czosnek wycisnąć przez praskę do oliwy (ewentualnie drobno pokroić), dodać sól, pieprz, paprykę i majeranek, wszystko razem wymieszać. Zamarynować filety z kurczaka w mieszance z oliwy i przypraw. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
3
Przed dalszą obróbką kotletów wyjąć ciasto francuskie z lodówki i zostawić na kilka minut, żeby trochę się ogrzało (zimne ciasto może łamać się lub pękać przy rozwijaniu). Filety odsączyć z resztek marynaty. W przypadku dużych kotletów, będzie potrzebne jedno opakowanie ciasta francuskiego na 1 filet. W przypadku mniejszych kotletów przekroić ciasto w poprzek na dwa równe prostokąty.
4
Ułożyć fileta na cieście w ten sposób, by z obu stron znajdowało się mniej więcej tyle ciasta, ile pierś ma szerokości. Z każdej strony pociąć ciasto na poziome paski co 1,5-2 cm i owijać nimi mięso. Paski układać na przemian raz z jednej, raz z drugiej strony, prosto lub pod skosem (wówczas powstanie warkocz), nakładając częściowo jeden pasek na drugi. Brzegi u góry i dołu kotleta delikatnie docisnąć, żeby się skleiły.
5
Zaplecione kotlety posmarować rozmąconym białkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką. Kotlety razem z papierem do pieczenia, w które było zawinięte ciasto francuskie, przełożyć na blachę od piekarnika. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.