Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe miętowe
11 marca 2020
Roladki z tortilli z kurczakiem, sałatą i kukurydzą
Roladki z tortilli z kurczakiem, szpinakiem i papryką
14 marca 2020

Roladki z tortilli z kurczakiem, sałatą i kukurydzą

Roladki z tortilli z kurczakiem, sałatą i kukurydzą

Składniki:

  • 1 placek do tortilli
  • pół pojedynczej piersi z kurczaka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • odrobina pieprzu
  • 1-2 liście sałaty lodowej lub masłowej
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 łyżki ketchupu (najlepiej pikantnego)
  • pół łyżeczki musztardy delikatesowej (lub innej)

Przygotowanie

1
Pierś z kurczaka pokroić na bardzo drobne kawałeczki. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Smażyć przez kilka minut na oliwie lub oleju rzepakowym, aż mięso stanie się miękkie.
2
Majonez, ketchup i musztardę wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Posmarować placek tortilli sosem, zostawiając trochę sosu na później. Na placku rozłożyć liście sałaty, a następnie kurczaka i kukurydzę. Posmarować pozostałym sosem. Z prawej strony zostawić kawałek placka bez nadzienia (przy zwijaniu nadzienie będzie się przesuwać). Zawinąć placek ciasno (w miarę możliwości), zaczynając od lewego brzegu.
3
Roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić na parę godzin do lodówki (można też na całą noc). Przed podaniem wyciągnąć z lodówki minimum 15-20 minut wcześniej. Pokroić szerokim ostrym nożem na 8 mini-roladek. Pokrojone roladki lekko ścisnąć palcami, żeby się nie rozpadały. Nadzienie, które wypadnie w trakcie krojenia, można poukładać na górze roladek lub od razu zjeść ;)
4
Jeśli jakieś roladki zostaną na drugi dzień, można je spokojnie podgrzać w mikrofalówce. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.