Cytrynowy krem do tortu z jogurtem greckim
Cytrynowy krem do tortu z jogurtem greckim
2021-02-25
Co zrobić, jeżeli sernik na zimno nie stężał?
Co zrobić, jeżeli sernik na zimno nie stężał?
2021-03-01
Bardzo delikatny, lekki i pyszny krem z miętową nutą i drobną domieszką czekolady. Świetnie pasuje do muffinek, ciast i deserów. Torty przełożone tym kremem miętowym, będą miały łagodny smak mięty, który nie zdominuje całkowicie tortu, tylko podkreśli jego smak.

Składniki:

  • 350 ml śmietanki 30%
  • 10 czekoladek miętowych typu "After eight"
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • opcjonalnie: 1-2 duże listki świeżej mięty lub kilka malutkich
  • opcjonalnie: kilka listków świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie

miętowego kremu do tortów, deserów i babeczek

1
100 ml śmietanki 30% przelać do kubka. W niedużym garnku zagotować ok. 300 ml wody i zmniejszyć ogień do średniego. Na garnku ustawić sitko w taki sposób, by woda nie sięgała dna sitka. Jeżeli woda dotyka sitka, wylać trochę wody. Kubek ze śmietanką postawić na sitku. Do śmietanki dodać połamane czekoladki miętowe oraz 1-2 liście mięty (ja miałam bardzo malutkie, więc dałam krótką gałązkę z kilkoma mini listkami). Podgrzewać cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia czekoladek.
2
Gdy czekoladki się rozpuszczą, zdjąć z ognia i wyciągnąć listki mięty. Chwilę przestudzić i wstawić do lodówki na ok. 20-30 minut.
3
W międzyczasie pozostałe 250 ml śmietanki 30% wlać do wysokiego naczynia, dodać serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijać mikserem na wysokich obrotach przez parę minut na gęstą masę.
4
Następnie zmniejszyć obroty do najniższych i dolewać powoli masę śmietankowo-miętową z lodówki. Po wylaniu całej masy zwiększyć obroty do średnich i jeszcze krótką chwilę ubijać na gęsty krem.
5
Krem ma lekki i delikatny smak miętowy, z małą domieszką czekolady. Jeżeli zależy Ci na mocnej nucie miętowej, dodaj więcej czekoladek miętowych oraz świeżych listków mięty. Uważaj jednak, żeby nie przesadzić ze świeżą miętą ;)
6
Gotowy krem wystarczy do przełożenia dwóch blatów tortu o średnicy ok. 25 cm lub udekorowania 24 muffinek. Krem ma gęstą konsystencję i nadaje się do wyciskania przez rękaw czy szprycę cukierniczą. Wypieki i desery z kremem miętowym pięknie się prezentują ozdobione dodatkowo niedużymi listkami świeżej mięty. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.