Jak przechowywać świeże maliny
Jak przechowywać świeże maliny?
2021-08-12
Placki ze śliwkami
Placki ze śliwkami
2021-08-14
Masz świeże maliny z własnego ogródka lub ze sklepu? Przyszykuj z nich prosty, ale bardzo smaczny krem malinowy. Jego lekko kwaskowaty i orzeźwiający smak idealnie pasuje do letnich deserów i wypieków.

Składniki na krem malinowy:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g świeżych malin
  • 6-8 łyżek cukru pudru

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Ze względu na czas chłodzenia śmietanki z malinami krem należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej przed planowanym podaniem lub np. przełożeniem tortu.

  • W przypadku, gdy krem będzie wykorzystany do bezy lub razem z innym bardzo słodkim kremem, wystarczy 6 łyżek cukru pudru.

  • Do mniej słodkich ciast i tortów można użyć 7-8 łyżek cukru pudru, gdyż krem jest lekko kwaskowaty.

  • Przygotowanie

    Krem malinowy ze świeżych malin

    1
    Śmietankę 30% przelać do rondelka. Dodać maliny (malin z własnego ogródka nie myję, kupne można wcześniej przepłukać i delikatnie osuszyć). Podgrzewać całość na słabym ogniu przez ok. 7-10 minut, regularnie mieszając i rozcierając łyżką owoce. Uważać, by nie doprowadzić śmietanki do wrzenia. Jeżeli śmietanka zrobi się gorąca, wyłączyć ogień wcześniej.
    2
    Następnie przecedzić śmietankę przez drobne sitko, bardzo dokładnie rozcierając maliny (resztki pozostałe na sitku wyrzucić). Przecedzoną śmietankę wstawić na całą noc do lodówki.
    3
    Na drugi dzień przełożyć schłodzoną śmietankę do wysokiej miski. Dodać serek mascarpone oraz cukier puder. Ubijać całość mikserem najpierw przez ok. minutę na średnich obrotach, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty do uzyskania gęstego kremu.
    4
    Do gotowego kremu można włożyć świeże maliny lub np. borówki. Smacznego!

    4 Comments

    1. Paula pisze:

      Czy można dać maliny mrożone?

      • Kotek Żarłotek pisze:

        Nie próbowałam jeszcze z mrożonymi malinami. Obawiam się, że w przypadku mrożonych malin konsystencja kremu może wyjść zbyt wodnista.

    2. Ewelina pisze:

      Witam.A z jakich proporcji zrobić krem malinowy na fi 26 na jedno przełożenie + góra i boki tortu?a mrożone maliny rozmrozić?zblendować z sokiem które puściły czy bez?opcjonalnie można dodać śmietan fix?

      • Kotek Żarłotek pisze:

        Myślę, że ok. 500-600 ml śmietanki, 400-500 g serka mascarpone, ok. 400 g malin, 10-11 łyżek cukru pudru powinno wystarczyć na jedno przełożenie oraz obłożenie góry i boków tortu. Co do mrożonych malin, radziłabym odcedzić sok albo zwiększyć ilość mascarpone dla stabilizacji kremu.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.