Lizaki z pierniczków
Lizaki z pierniczków
6 listopada 2020
Roladki z kurczaka nadziewane serem, pieczarkami i papryką
Roladki z kurczaka nadziewane serem, pieczarkami, papryką i ananasem
9 listopada 2020
Bardzo prosty i szybki przepis na gofry. Idealny na śniadanie lub kolację na słodko :)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g masła
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • półtorej łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

1
Masło pokroić na kawałki i rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia.
2
Cukier, jajka oraz cukier waniliowy miksować na wysokich obrotach przez 6-8 minut, aż masa potroi objętość i zyska białawy kolor. Im lepiej będą ubite jajka, tym pulchniejsze wyjdą gofry.
3
Dodać przestudzone masło, mleko oraz mąkę, przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszać najpierw łyżką, a następnie przez krótką chwilę ubijać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno wyjść gęste (może być nawet bardzo gęste). Jeśli jest rzadkie, należy dodać trochę mąki i ponownie wymieszać.
4
Gofrownicę dobrze rozgrzać. Nakładać po ok. 3-4 łyżki ciasta, rozprowadzić łyżką i smażyć do zarumienienia. U mnie trwa to ok. 3 minut na mocy 5.
5
Gofry najlepiej smakują na ciepło, oprószone cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami (bitą śmietaną, dżemem, owocami itp.). Smacznego!

Komentarze są wyłączone.