Nuggetsy z udek kurczaka
Nuggetsy z udek kurczaka
2022-02-28
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty
2022-03-04
Masz w domu mocno dojrzałe banany? Przygotuj z nich pyszne ciasto bananowe, które możesz wykorzystać jako spody tortowe. Biszkopt bananowy jest puszysty i wilgotny. Nadaje tortom niepowtarzalny i fantastyczny smak.

Składniki na spody bananowe do tortu:

  • 5-6 dojrzałych bananów (mogą być całkiem brązowe)
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 225 g cukru
  • półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 15 kropli aromatu waniliowego

Przygotowanie

Biszkopt bananowy na spody tortowe

1
Banany rozgnieść widelcem na gładką papkę. Mąkę wymieszać z solą i sodą.
2
Cukier, olej i jajka ubijać przez kilka minut mikserem na wysokich obrotach. Dodać rozgniecione banany, mąkę wymieszaną z sodą i solą oraz aromat waniliowy. Ubijać mikserem na gładką masę.
3
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy wylać ciasto i w razie potrzeby delikatnie wyrównać.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po zakończeniu pieczenia potrzymać ciasto jeszcze przez ok. 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
5
Jeżeli ciasto wybrzuszy się na środku, jeszcze ciepłe wyciągnąć z tortownicy i obrócić do góry nogami. Zostawić tak na parę godzin do całkowitego wystudzenia. Pod wpływem własnego ciężaru ciasto trochę się wyrówna. Całkiem wystudzony biszkopt bananowy przekroić na 3 blaty. Do krojenia najlepiej użyć długiego noża z ząbkami (jak do krojenia chleba).
6
W przeciwieństwie do zwykłych biszkoptów spody z ciasta bananowego są wystarczająco wilgotne i nie trzeba ich dodatkowo nasączać żadnym ponczem. Wystarczy przełożyć dowolnym kremem i pyszny tort gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.