Puszyste muffinki bananowe
27 października 2020Delikatne piersi z kurczaka pieczone z ziemniakami, papryką i rozmarynem
28 października 2020
Puszyste i bardzo delikatne placki na kefirze to świetna propozycja na szybkie śniadanie lub podwieczorek. Dzieci (i nie tylko ;P) uwielbiają te placuszki, a przyrządza się je błyskawicznie :)
Stopień trudności:
bardzo łatwy
Składniki:
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 200 ml kefiru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- olej do smażenia
1
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i solą. Dodać kefir, jajko i cukier (ja dodaję
cukier waniliowy domowej roboty). Wymieszać dokładnie widelcem lub trzepaczką rózgową.
2
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać po jednej lub półtorej łyżki ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Usmażone placuszki układać na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu.
3
Racuszki podawać z cukrem pudrem, ulubionym dżemem lub syropem. Bez dodatków również są pyszne. Smacznego!