Roladki z paluszkami surimi
14 maja 2020Lekka sałatka z rzodkiewką i kukurydzą
22 maja 2020Wilgotne w środku, chrupiące na zewnątrz - wyśmienite ciasto czekoladowe z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz owocami. Niebo w gębie!
Porcje:
16-20 (średnica ciasta 24 cm)
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 400 g cukru
- 200 g masła
- 1 op. cukru waniliowego lub 5 łyżeczek cukru waniliowego domowej roboty*
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5,5 łyżki mąki pszennej (ok. 50 g)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżki kakao
- parę łyżek bułki tartej do posypania blachy przed pieczeniem
* Przepis na domowy cukier waniliowy znajdziesz na dole strony.
Uwaga: Spód ciasta możesz przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc do wystygnięcia, a następnego dnia udekorować kremem i owocami czy innymi dodatkami.
Składniki na krem:
- 330 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 8 łyżek cukru pudru
Dodatkowo ulubione dodatki, np:- truskawki
- banany
- winogrona
- mandarynki
- borówki
- maliny
- rozdrobnione orzechy (laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowca, migdały)
- tarta czekolada (najlepiej gorzka)
1
Żółtka miksować przez kilka minut na wysokich obrotach z cukrem oraz cukrem waniliowym. Masło zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać do ubitej masy z żółtek. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
2
Proszek do pieczenia oraz kakao wymieszać z mąką pszenną i przesiać do masy z żółtek. Dokładnie wymieszać. Białka ubić osobno na sztywną pianę i dodać do reszty ciasta. Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.
3
Tortownicę (o średnicy ok. 24 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą*. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 55 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia ciasto zacznie rosnąć, a pod koniec środek opadnie. Jeżeli sprawdzisz ciasto patyczkiem, będzie ono delikatnie się kleić do patyczka i tak powinno być.
* Jeżeli pieczesz czasami w domu chałkę, warto zetrzeć kawałek podsuszonej chałki na tarce i przechowywać w zamkniętym pojemniku, a w trakcie pieczenia ciast używać chałki zamiast tartej bułki. Wtedy ciasta smakują jeszcze lepiej.
4
Po upieczeniu odczekać, aż blaszka trochę przestygnie, a następnie ostrożnie podważyć nożem boki i spód ciasta, żeby wyjąć z blaszki. Wystudzić ciasto do końca.
5
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przygotować krem. Schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder przełożyć do wysokiego naczynia i ubijać na wysokich obrotach do powstania sztywnej piany. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Udekorować wg uznania owocami, orzechami, tartą czekoladą lub np. suszoną żurawiną, rodzynkami i mieszanką różnych orzechów. Przechowywać w lodówce. Smacznego!