Roladki z paluszkami surimi i cukinią
Roladki z paluszkami surimi
14 maja 2020
Lekka sałatka z rzodkiewką i kukurydzą
Lekka sałatka z rzodkiewką i kukurydzą
22 maja 2020

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 400 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 op. cukru waniliowego lub 5 łyżeczek cukru waniliowego domowej roboty*
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5,5 łyżki mąki pszennej (ok. 50 g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki kakao
  • parę łyżek bułki tartej do posypania blachy przed pieczeniem

* Przepis na domowy cukier waniliowy znajdziesz na dole strony.

Uwaga: Spód ciasta możesz przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc do wystygnięcia, a następnego dnia udekorować kremem i owocami czy innymi dodatkami.

Składniki na krem:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 8 łyżek cukru pudru


  • Dodatkowo ulubione dodatki, np:
  • truskawki
  • banany
  • winogrona
  • mandarynki
  • borówki
  • maliny
  • rozdrobnione orzechy (laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowca, migdały)
  • tarta czekolada (najlepiej gorzka)

Przygotowanie

1
Żółtka miksować przez kilka minut na wysokich obrotach z cukrem oraz cukrem waniliowym. Masło zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać do ubitej masy z żółtek. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
2
Proszek do pieczenia oraz kakao wymieszać z mąką pszenną i przesiać do masy z żółtek. Dokładnie wymieszać. Białka ubić osobno na sztywną pianę i dodać do reszty ciasta. Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.
3
Tortownicę (o średnicy ok. 24 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą*. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 55 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia ciasto zacznie rosnąć, a pod koniec środek opadnie. Jeżeli sprawdzisz ciasto patyczkiem, będzie ono delikatnie się kleić do patyczka i tak powinno być.

* Jeżeli pieczesz czasami w domu chałkę, warto zetrzeć kawałek podsuszonej chałki na tarce i przechowywać w zamkniętym pojemniku, a w trakcie pieczenia ciast używać chałki zamiast tartej bułki. Wtedy ciasta smakują jeszcze lepiej.
4
Po upieczeniu odczekać, aż blaszka trochę przestygnie, a następnie ostrożnie podważyć nożem boki i spód ciasta, żeby wyjąć z blaszki. Wystudzić ciasto do końca.
5
Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przygotować krem. Schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder przełożyć do wysokiego naczynia i ubijać na wysokich obrotach do powstania sztywnej piany. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Udekorować wg uznania owocami, orzechami, tartą czekoladą lub np. suszoną żurawiną, rodzynkami i mieszanką różnych orzechów. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.